44

De mythe van de Zuideuropese luiheid

Merkel loog over luie Grieken

Het populistisch virus dat rondwaart in Europa introduceert ook de ‘fact-free politics’. Of een bewering klopt doet er niet toe, als de kiezers het maar graag horen. Zo beweerde bondskanselier Angela Merkel: ‘De burgers in crisislanden als Griekenland, Spanje en Portugal gaan meer op vakantie en vroeger met pensioen.’

Dagblad De Pers zocht uit of die bewering klopt:

De meest recente pensioencijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stammen van 17 maart. Daaruit blijkt dat Griekse mannen er gemiddeld ophouden met werken als ze 61,9 jaar oud zijn. Dat is ietsje later dan in Duitsland. Daar gaan mannen achter de geraniums zitten met 61,8 jaar. Vrouwen houden er in Griekenland wel eerder mee op: gemiddeld als ze 59,6 jaar oud zijn, tegen 60,5 jaar in Duitsland.

Voor Portugal en Spanje geldt hetzelfde. En meer vakantiedagen? 

Volgens de officiële OESO-statistieken hebben de Duitsers recht op 24 wettelijke vakantiedagen per jaar. In Portugal en Spanje zijn dat slechts 22 dagen en de Grieken komen er, (samen met die andere schuldenmakers: de Ieren), nog het beroerdst af: met 20 dagen per jaar.

Dat het niet waar is doet er voor politici als Merkel niet toe. Het punt is gescoord en de kiezer is weer tevreden ontevreden.

cc-foto: Robert Wallace

Geef een reactie

Laatste reacties (44)