Laatste update 20:42
97

De directe gevolgen van Donald Trumps aanval op de Syrische luchtmachtbasis

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het voor elkaar gekregen om met één tweet de hele wereld te betrekken bij zijn keuze om de Syrische luchtmachtbasis te bombarderen, zoals hij twee dagen geleden deed. Trump stelt namelijk dat de Amerikaanse luchtaanval op Syrië niet alleen namens de Verenigde Staten is gedaan, maar ‘namens de wereld’. “Proficiat aan onze geweldige militaire mannen en vrouwen die de Verenigde Staten en de wereld zo goed hebben weten te vertegenwoordigen bij de aanval in Syrië”, aldus Trump.

De aanval op Syrië heeft nu al directe onvoorziene politieke gevolgen. Zo zegde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, zijn bezoek aan Moskou af. Een bezoek aan Rusland, dat aan de kant van Assad staat, is nu niet wijs. “De gebeurtenissen in Syrië hebben de situatie fundamenteel gewijzigd”, aldus Johnson, die een bezoek op 10 april gepland had. Johnson zegt de aanhoudende steun van Rusland aan Assad te betreuren. Rusland steunt Assad “zelfs na de aanval met chemische wapens op onschuldige burgers”. Rusland betreurt op zijn beurt de annulering van Johnson. Maria Zakharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de afzegging ‘absurd’.

België heeft besloten alle luchtactiviteiten boven Syrisch grondgebied voorlopig te stoppen. Voorlopig worden er dus geen luchtaanvallen meer uitgevoerd op doelen van IS in Syrië. Ook alle andere leden van de internationale coalitie schorten hun luchtactiviteit op. Dat besluit komt slechts twee dagen na de aanval van de VS op een Syrische luchtmachtbasis. Hoewel niet duidelijk zo gecommuniceerd is, heeft het er alles van weg dat de opschorting een reactie is op die aanval. Poetin beschouwt die Amerikaanse aanval als een agressie tegen een soeverein land. De Verenigde Staten hebben volgens hem het internationaal recht ermee geschonden.

Het besluit om Syrië te bombarderen is door Donald Trump zelf genomen, zonder toestemming of overleg met het Congres. In 2013 twitterde Trump nog dat toenmalig president Barack Obama niet in zijn hoofd moest halen te doen wat hij nu zelf heeft gedaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (97)