220

De nieuwe energie van Diederik Samsom

Maurice de Hond: PvdA stijgt in de peilingen... Groot vertrouwen in nieuwe leider... Video: Nieuwe partijleider haalt in eerste speech uit naar kabinet en SP

Diederik Samsom, de nieuwe partijleider van de PvdA heeft vandaag honderden sociaal-democraten in de Rotterdamse Doelen toegesproken. In zijn eerste grote speech stelde hij ten strijde te willen trekken tegen het ‘onfatsoenlijke kabinet’. Samsom haalde fel uit naar het kabinet. Zo zei hij onder meer dat het zijn borst nat kan maken voor een offensievere PvdA.

Update:

Sinds het aftreden van Cohen is de PvdA in de peilingen van Maurice de Hond in zetelaantal gestegen. Op het aantreden van Samsom als partijleider is voornamelijk positief gereageerd. 74% van de potentiële PvdA-kiezers vindt dit een verstandige keuze. Sinds zijn aantreden is het aandeel kiezers dat aangeeft de PvdA een kans te geven op een stem zelfs met 5 procent gestegen naar 29 procent. Wat betreft het vertrouwen dat kiezers in politieke leiders hebben, staat Samsom nu op de derde plek, na Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66).

Over de daadwerkelijke zetelverdeling schrijft De Hond:

Ook deze week zien we een stijging van de PvdA (nu 2 zetels, naar 21). Sinds het aftreden van Cohen en de start van de interne verkiezingscampagne, nu 4 weken geleden,  is de PvdA 7 zetels gestegen. In dezelfde periode zijn SP en D66 ieder 3 zetels gedaald.  (De SP vandaag -2 zetels naar 30 en D66 -1 zetel naar 14). 4 weken geleden stond de PvdA nog 19 zetels achter de SP, nu zijn dat er nog (maar?) 9.”

Eerder:

Samsom:

Het kabinet kan zijn borst nat maken voor een offensievere PvdA. De mooie campagne is nu ten einde maar nu begint het pas. Wij zijn de grootste oppositiepartij en ik zal met alles wat ik in mij heb oppositie voeren tegen dit kabinet. Het beleid van dit kabinet is onverstandig, onnodig en soms ronduit onfatsoenlijk. Wij zullen zo lang strijden totdat deze plannen verdwijnen of dit kabinet verdwijnt.

De nieuwe partijleider maakte ook zijn plannen voor de PvdA bekend. Zo wil hij dat onder zijn leiding zijn partij hervormingen op de arbeidsmarkt, de zorg en de woningmarkt gaat bewerkstelligen. ‘Eerlijk delen, kansen en vooruitgang’, daar moet het om draaien om ervoor te zorgen dat de economie weer gaat groeien, banen geschept kunnen worden en het begrotingsevenwicht kan worden hersteld.

Samsom haalde ook fel uit naar de SP. Volgens hem kunnen financiële hervormingen alleen bewerkstelligd worden als ‘we samenwerken op Europees niveau’.

Lees hier de volledige toespraak van Diederik Samsom.

De Volkskrant: Samsom trekt ten strijde tegen ‘onfatsoenlijk’ kabinet

Geef een reactie

Laatste reacties (220)