22

De ondraaglijke snelheid van de politiek

Waar is de aandacht voor de lange termijn?

Het lijkt wel of de ontwikkelingen in Den Haag zich steeds sneller opvolgen. Er is geen aandacht meer voor de lange termijn, zo schijnt.

Politiek bedrijven wordt steeds sneller. Mede dankzij de komst van de sociale media kunnen politici 24 uur per inhaken op de publieke opinie of ontwikkelingen. Wie niet snel reageert of zich niet laat zien, staat vaak achteraan. Het regeerakkoord van het nieuwe kabinet was tot tot ieders verrassing ook snel klaar. Er was met de huidige crisis namelijk geen tijd te verliezen. Maar was iedere stap achteraf nou wel zo verstandig?

In DeGids.fm bespreken Francisco van Jole (eindredacteur van Joop.nl) en Peter Kee (politiek redacteur Pauw & Witteman) het tempo in de Haagse politiek. De hypes, de snelle reacties van politici, kabinetten die elkaar in Italiaans tempo opvolgen.En aan tafel zit ook Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Zij kijkt vanuit haar professie naar het Binnenhof en ze verbaast zich over de hoge snelheid waarmee politici op de actualiteit reageren. Multitasken is geen oplossing voor politici en ook niet voor anderen. “Multitasken bestaat niet”, aldus Crone. Volgens haar is het een kwestie van snel schakelen. Iets waar vooral jongeren goed in zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)