100

‘De PVV kan elk moment imploderen’

NRC onthult - nogmaals - hoe Geert Wilders van achterdocht de huisstijl van de PVV maakte

Dat het binnen de gelederen van de PVV onrustig is, is al langer bekend. Hoe graag PVV-leider Geert Wilders ook eenheid wil uitstralen, het wil maar niet lukken om de partij echt bijeen te houden. Bij het opstappen van Kamerlid Louis Bontes vorig jaar oktober, kwam al aan het licht hoe verdeeld de partijtop is. NRC Handelsblad schetst vandaag hoe Wilders met man en macht de partij nu alsnog bijeen probeert te houden.

Neem nu het PVV-Kamerlid Joram van Klaveren. Hij werkte tot begin dit jaar nog aan een plan om uit de PVV te stappen en een nieuwe partij op te richten, welke Rechts Nederland zou moeten gaan heten. Van Klaveren zou de ‘linkse’ koers van de PVV op het gebied van zorg en uitkeringen niet aanstaan. Met zeker drie intimi zou Van Klaveren de oprichting van de nieuwe partij voor hebben bereid. NRC schrijft in de betaalde editie:

Dat hij niet doorzette, vertellen enkele intimi, werd mede veroorzaakt door Wilders: toen die merkte dat er iets broeide, haalde de partijleider, als de dood voor een nieuwe dissident, de banden met Van Klaveren verder aan. Hij kreeg een grotere vertrouwensrol, resulterend in het commissielidmaatschap voor de Europese lijst.”

Van Klaveren vormt nu samen met Europarlementariër Laurence Stassen en de PVV-leider de commissie die de lijst met kandidaten voor de Europese verkiezingen moet opstellen. Dat gaat nog een heel circus worden, vanwege de gemeenteraadsverkiezingen. De PVV doet slechts mee in twee gemeenten, omdat Geert Wilders intern ‘gedoe’ vreest, wanneer de partij in meer gemeentes mee zou doen. Veel PVV-politici wilden zich dus kandideren voor de Europese lijst, uit angst straks geen baan meer te hebben. Het gevolg: een overdaad aan kandidaten. Wanneer de definitieve lijst bekend wordt, later deze maand, worden veel PVV’ers weer teleurgesteld. Het gevolg is hoogstwaarschijnlijk nog meer partijrumoer.

NRC: Vertrouweling Wilders werkte aan oprichten partij Rechts Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (100)