Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De regeltjes van Teeven rukken jong gezin uit elkaar

  •  
23-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schoolafghanistan300.jpg
Jonge moeder wordt niet van het kastje naar het muurtje, maar van Nederland naar Afghanistan en naar Iran gestuurd en moet drie maanden oude baby achterlaten
Het zal je maar overkomen: je woont in Nederland, met je echtgenoot en twee kinderen, waarvan de jongste nog geen drie maanden oud is, en krijgt dat van de Immigratie en Naturalisatiedienst te horen dat je terug moet naar Afghanistan. Niet voorgoed, je bent immers getrouwd met een Nederlander die voldoet aan de inkomenseis om zijn echtgenote over te mogen laten komen, maar omdat je nog even de inburgeringstoets moet halen. In Iran. Het is het verhaal van de 31-jarige Toktam uit Dordrecht.
Toktam woont sinds anderhalf jaar met haar echtgenoot in Dordrecht, nadat de twee eerst – legaal – drie maanden in België hebben gewoond. Ze is geen asielzoeker, geen vluchteling, maar iemand die vanwege de liefde legaal naar België verhuisde. Haar echtgenoot voldeed destijds niet aan de Nederlandse inkomenseis, waardoor wonen in Nederland nog niet tot de mogelijkheid behoorde. Inmiddels voldoet hij wel aan de inkomstennorm dankzij een vaste baan. De twee besloten dan ook naar Dordrecht verhuizen, maar omdat Toktam niet kan hardmaken dat ze eerst drie maanden in België heeft gewoond, kan ze geen beroep doen op Europese wetgeving die vrij verkeer van personen toestaat. En daarom heeft ze geen recht op een verblijfsvergunning en inmiddels is ook de Belgische vanwege de verhuizing verlopen.
Door de duizend-en-één regels van Teeven moet Toktam nu noodgedwongen haar echtgenoot en haar twee kinderen – de jongste is nog geen drie maanden oud – achterlaten en terug naar het onveilige Afghanistan om daar te wachten tot het eindelijk haar beurt is om in het ook al niet zo vrouwvriendelijke Iran de inburgeringsexamen te doen. “Als ze in de Nederlandse ambassade in Iran geslaagd is voor het inburgeringsexamen mag ze weer naar Nederland terug. Maar dat kan door wachttijden bij de examens maanden duren”, schrijft het AD. “Omdat Sharif genoeg verdient om zijn gezin te onderhouden kan Toktam nu dus gewoon naar Nederland komen. Maar ze moet daarvoor volgens de regeltjes eerst terug naar Afghanistan om die aanvraag te doen. Daarna volgt een verplicht inburgeringsexamen in de ambassade in Teheran in Iran.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.