Laatste update 17:21
10

De schaamteloze stemmenroof van de Republikeinen bij de midterm-verkiezingen

Op zes november gaat Amerika naar stembus voor de midterm-verkiezingen om te beslissen over de congresleden in het Huis van Afgevaardigden, een derde van de senaatskandidaten, 36 van de 50 gouverneurs en tal van lokale publieke functies.

Het Amerikaanse kiessysteem is in zijn huidige vorm al zeer complex en gemanipuleerd door hevige ‘gerrymandering‘ (deze eeuw vooral in het voordeel van Republikeinen), maar omdat de GOP weet dat ze niet langer in de numerieke meerderheid zijn (popular vote) wordt er vals gespeeld. Bijvoorbeeld door op het laatste moment bizarre hindernissen op te werpen, zodat het voor native-Americans nagenoeg onmogelijk wordt om hun stem uit te brengen (Noord-Dakota), door meer dan een miljoen geregistreerde stemgerechtigden uit het systeem te gooien en tienduizenden registraties van vooral zwarte mensen te gijzelen, of zelfs bussen vol zwarte kiezers tegen te houden (Georgia).

In Full Frontal legt Samantha Bee op geheel eigen wijze uit hoe het zaakje stinkt en waarom het dus voor iedereen die kan stemmen zo belangrijk is om dat ook daadwerkelijk te doen:

Kijk het eerste deel van de show, over de zogenaamde cultuuroorlogen, hieronder:

Geef een reactie

Laatste reacties (10)