106

De sfeer is ‘goed’

Update: Informateurs zien 'sterk gevoel van urgentie' ... Er wordt zo snel gewerkt 'als verantwoord' ... Wouter Bos gaat straks terug naar KPMG

Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) zijn er helemaal klaar voor. Voordat de formatiegesprekken tussen VVD en PvdA echt van start gaan spreken de twee informateurs elkaar vrijdag nog even apart, meldt onder andere Trouw. Hoewel ze bij aankomst op het Binnenhof door de verzamelde pers werden opgewacht, wilden de heren echt nog niets kwijt over de op handen zijnde onderhandelingen. Inmiddels is zelfs totale radiostilte afgekondigd rondom dit ‘uiterst delicate proces’, zo schrijft de Volkskrant.

Update 20.30 uur

De Algemene Rekenkamer heeft vrijdag de informateurs op drie ‘grote zorgen’ gewezen. De beheersbaarheid van de collectieve uitgaven, het zicht op de risico’s voor de overheidsfinanciën en het gebrek aan verantwoording. Het orgaan wijst op het belang de budgettaire en maatschappelijke effecten van bezuinigingen goed in kaart te brengen. 

Update 17.00 uur

De twee informateurs Kamp en Bos hebben allebei het gevoel dat er een “sterk gevoel van urgentie” is om zo snel mogelijk een kabinet te vormen. Dat zeiden de informateurs bij een speciale persontmoeting na afloop van hun eerste dag onderhandelen, zo meldt de NOS. De sfeer is “goed”, zeggen de informateurs, als is aan de foto op de voorpagina van Joop aan de lichaamstaal te zien dat er ook wel wat spanning bij de heren is. 

Er wordt zo snel gewerkt “als verantwoord mogelijk is”, zei Wouter Bos. Wat betreft de volgorde waarin de dossiers aan de orde komen zei Kamp dat hem tijdens zijn verkenningen is gevraagd om eerst aan de economische vraagstukken te denken. 

Bos zei desgevraagd dat zijn rol als informateur geen terugkeer naar de politiek inluidt. Hij is gestopt in Den Haag om meer tijd aan zijn kinderen te besteden en heeft een goede baan bij KPMG, waar hij naar wil terugkeren. Van deze baan heeft hij overigens onbetaald verlof opgenomen voor de duur van de informatieronde. Hij heeft in die tijd ook geen contact met zijn cliënten, aldus de oud-minister van Financiën.

Eerder
De informateurs krijgen vrijdagmiddag hun opdracht van de tijdelijke voorzitter van de Kamer, Martin Bosma (PVV). Daarna gaan ze om tafel met VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom, aldus Trouw. Ook schuiven Kamerleden Stef Blok (VVD) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA) aan. Volgens de Volkskrant zal de chemie tussen de onderhandelaars bepalend zijn voor de toekomstige mogelijkheden en beperkingen van een tweede kabinet Rutte. 

Er is een totale mediastilte afgekondigd, toch valt uit opmerkingen die tot nu door de hoofdrolspeler zijn gemaakt wel af te leiden hoe zij het willen aanpakken. De Volkskrant haalt Rutte aan die eerder deze week zei:

We gaan niet over alles compromissen sluiten, maar elkaar iets gunnen. Niet alles kapot onderhandelen tot de laatste komma.”

Ook volgens Samsom is het einddoel geen regeerakkoord dat in het midden tussen PvdA en VVD uitkomt. Het akkoord zal hier en daar het PvdA-stempel krijgen en op andere punten liberaal zijn. “Het positieve uitruilen”, heet dat al in de wandelgangen. Samsom denkt dat het kan. “Zes mensen aan tafel die alles weten, dat kan niet anders dan goed gaan.”

Samsom en zijn secondant Jeroen Dijsselbloem vertrouwen elkaar volkomen, al zijn ze het lang niet altijd met elkaar eens. Dijsselbloem wordt door de Volkskrant omschreven als een generalist. Hij leidde een prestigieuze parlementaire onderzoekscommissie en wordt naar alle waarschijnlijkheid beloond met een kabinetspost.

Ook Rutte heeft in Stef Blok een vertrouwde onderhandelingspartner. De Hagenaar is goed op de hoogte van de staatsfinanciën en tevens generalist. Blok was voorzitter van de tijdelijke commissie integratiebeleid, aldus de Volkskrant. 

Trouw: Informateurs Bos en Kamp zijn er klaar voor

Volkskrant: Kabinetsformatie begint, totale radiostilte gaat nu in

NOS: Bos gaat op bezoek bij Kamp

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)