263

De simpele oplossing waar Europa voor duikt

Econoom Posen: 'Schrap de schuld, die ben je toch al kwijt' ... En: Arme Amerikaanse staten voldoen ook niet aan hun verplichtingen, wen er maar aan

Er is maar één verstandige en eenvoudige oplossing voor de Griekse crisis: de noordelijke landen moeten hun verlies nemen en het conflict beëindigen. Dat zegt de Amerikaanse econoom Adam Posen van het Peterson Institute for International Economics. De VS opereren al sinds mensenheugenis op die manier, legt hij uit.

Tegenover de gerenommeerde opiniesite Vox legt Posen desgevraagd uit wat het probleem is. Griekenland heeft domweg niet genoeg euro’s om aan de verplichtingen te voldoen. Om daaraan te ontsnappen moet de Griekse regering schuldpapieren gaan uitgeven die dan eigenlijk een soort alternatief voor de euro worden. Dat wil niemand. Dus moet er een andere oplossing komen:

De manier waarop we in de VS met dit probleem omgaan is dat we fiscale overdrachten hebben. Mississipi en Alabama betalen in werkelijkheid nooit wat ze schuldig zijn aan Californië en New York, en dat is goed. Je kunt de Griekse crisis op twee manieren zien: je kunt denken dat het een mislukking is omdat de Grieken hun betalingsverplichtingen niet nakomen of omdat Duitsland Griekenland niet behandelt zoals de VS met Mississipi omgaat, door het te behandelen een staat waar ze voor moeten zorgen. (…) De noordelijke Europese staten moeten een cheque uitschrijven en daarmee de kwestie van tafel ruimen. Ze moeten zich ook realiseren dat ze medeverantwoordelijk zijn voor het probleem.

Nederlandse leiders zoals premier Rutte en minister Kamp proberen de bevolking wijs te maken dat een Grexit amper gevolgen voor ons land zal hebben. Die ‘gaat u rustig slapen’-verzekering geldt alleen voor de korte termijn meent Posen:

Het IMF raakt miljarden kwijt die het moet uitbetalen aan arme lidstaten. De euro wordt een minder veilige haven en daardoor schieten de rentetarieven omhoog. En Europese bezittingen zullen permanent minder aantrekkelijk worden.

De afkeer die Rutte van langetermijn-visie heeft, kan de Nederlanders nog wel eens duur komen te staan.

Vox: There’s a simple solution to Greece’s problems, but Europe won’t try it

foto: ANP / Jonas Roosens. Alexis Tsipras (premier Griekenland), Dalia Grybauskaite (president Litouwen), Helle Thorging-Schmidt (premier Denemarken) en Mark Rutte (premier Nederland), vlnr, voor de groepsfoto op de Eurotop in Brussel, 25 juni 2015.

Geef een reactie

Laatste reacties (263)