15

De statiegeldoorlog is weer in volle gang

'Directeur Afvalfonds chanteerde fabrikanten van automaten die mini pet-flessen innemen' 

Fabrikanten van automaten die statiegeldflessen innemen beschuldigen het Afvalfonds van chantage. Het Afvalfonds dat jaarlijks 20 miljoen euro uitgeeft aan ‘schone initiatieven’ om zwerfaval tegen te gaan, zou er volgens fabrikanten van statiegeldinname automaten alles aan willen doen om het statiegeldsysteem te boycotten.

Beide initiatieven streven een schoon Nederland na. Het Afvalfonds doet dat door via gemeenten geld uit te keren aan schone initiatieven, maar ‘bedrijfjes’ die statiegeld ophalen horen daar volgens het Afvalfonds niet bij. Statiegeldautomatenfabrikant Tomra beschuldigt de directeur van het Afvalfonds van chantage. Directeur Cees de Mol van Otterloo zou tegen Tomra gezegd hebben dat hij alleen in aanmerking zou komen voor een bijdrage uit het fonds als ze hun steun aan de lobby voor behoud van statiegeld zouden staken.

Het ging om plaatsing van een automaat voor inname van kleine PET-flesjes op een VMBO-school in Apeldoorn. In eerste instantie zou de gemeente daarvoor een bedrag uitgekeerd krijgen vanuit het Afvalfonds, maar uiteindelijk kreeg de gemeente het bedrag niet. Volgens het Afvalfonds komt dat omdat de automaat in een gesloten ruimte stond. Directeur René Hissink van Tomra meent gechanteerd te zijn door het Afvalfonds.

Directeur  Cees de Mol van Otterloo kwam hier langs en vertelde ons dat hij best geld wilde geven voor de automaten, maar alleen op voorwaarde dat Tomra zou stoppen met haar steun aan de lobby voor het behoud van statiegeld”, verklaart Hissink tegenover Down to Earth.

Het statiegeldsysteem zorgt er voor dat ruim 95 procent van de grote petflessen terugkomt in de recycling. Zowel bij de uitbreiding als met de afschaffing van het statiegeld zijn grote economische belangen gemoeid en dat is de reden waarom staatssecretaris Mansveld nog steeds niet zeker is over het voortbestaan van het statiegeldsysteem.

Aan de ene kant is er een lobby aan de gang van voorstanders van het systeem, maar ook van tegenstanders. Eerdere berichten meldde dat supermarkten Aldi en Lidle onder druk waren gezet om met het systeem te stoppen. De directeur van het Afvalfonds moet over die kwestie schriftelijk uitleg geven aan staatssecretaris Mansveld. Volgende week spreekt de Kamer opnieuw over het statiegelddossier.

Down to earth: ‘Directeur Afvalfonds chanteerde ons om statiegeld’

Geef een reactie

Laatste reacties (15)