379

De straten liepen vol met Charlie’s

Rutte: 'Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken' ... Tienduizenden mensen komen samen in steden door heel in Nederland ...  Nederlandse moslims komen in actie #Nietmijnislam ... Frankrijk rouwt … Cartoonisten reageren met stortvloed aan tekeningen

In Frankrijk is het vandaag een officiële dag van rouw, na de wereldschokkende aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo woensdag. Terwijl er nog steeds een klopjacht gaande is op de verdachten van de aanslag, organiseren burgers overal ter wereld bijeenkomsten, stille tochten en protestmarsen om medeleven te betuigen en te laten zien dat het vrije woord meer leeft dan ooit tevoren.


Updates onderaan
In Frankrijk gingen en gaan op honderden plekken mensen naar buiten om hun weerzin tegen de aanslag te uiten. Tot diep in de nacht woensdag stond Place de La République vol met duizenden betogers.

Ook in Nederland gaan donderdag op verschillende plaatsen mensen de straat op om medeleven te betuigen. Om 18:00 zijn er bijeenkomsten in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Hilversum, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Groningen en Zoetermeer.

Verschillende Nederlandse media houden om 11:00 uur een minuut stilte in reactie op een oproep van de journalistenvakbond NVJ. In Parijs zullen om twaalf uur de metro’s een minuut niet rijden.

Cartoonisten over de hele wereld maken tekeningen in reactie op de daad met de boodschap dat geweld niets oplost en dat de pen het machtigste wapen is. Ze plaatsen hun tekeningen op Twitter, maar ook kranten drukken ze af. De website Konbini.com selecteerde een aantal Franse tekeningen. Ook Joop-cartoonisten klimmen in de pen om te laten zien dat ze staan voor het recht van meningsuiting en het vrije woord.

Bewakingscamera
Ondertussen is in Frankrijk nog steeds een klopjacht gaande op de mogelijke daders. Hun identiteit werd bekend omdat ze een identiteitskaart in een van de vluchtauto’s hadden laten liggen. Ook zouden ze zijn herkend op videobeelden van een bewakingscamera. De Franse politie heeft foto’s van de verdachten, twee broers die bekend zijn bij de politie, vrijgegeven. De derde verdachte heeft zich gemeld bij de politie en zegt een alibi te hebben: hij zou familie van de twee broers zijn, maar was op school. Dit laatste wordt bevestigd door klasgenoten van de 18-jarige jongen.

In Parijs vond donderdagochtend een schietpartij plaats waarbij een man met een automatisch geweer op agenten schoot. Of deze schietpartij met de aanslag van gisteren te maken heeft is vooralsnog onbekend.

Bij de aanslag vielen twaalf doden, waaronder hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, ‘Charb’, die zelf ook tekende. Vier van de overledenen zijn tekenaars van het blad, Cabu,  Tignous, Wolinski en Honoré. Ook econoom Bernard Maris, eindredacteur Moustapha Ourrad en schrijfster Elsa Cayat werden doodgeschoten. Twee agenten, een receptionist en een oud chef van het ambtenarenapparaat in Clermont-Ferrand overleefden de aanslag ook niet. Van de elf gewonden liggen er vier in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Lees ook de opinie van Francisco van Jole: ‘Moorden om cartoons

Volg ook het liveblog van de NOS voor het laatste nieuws.

Update 12:00
Er komt volgende week een nieuwe editie van Charlie Hebdo. Dat zei arts en een van de medewerkers van het weekblad Patrick Pelloux donderdagochtend in een aangrijpend interview op de Franse televisie. In een zeer ontroerend kort gesprek vertelt hij in tranen dat de overige redactieleden met elkaar hebben besloten een nieuwe editie uit te brengen. Aan het einde van het gesprek zegt hij dat ze de editie met hun tranen zullen schrijven (interview is in het Frans).

Update 13:30
Vanavond zal Mark Rutte een toespraak houden op de Dam,meldt de NOS. Ook burgemeester Eberhard van der Laan zal er spreken.

Update 21.00 uur:
Op verschillende plaatsen in het land komen duizenden mensen samen om de slachtoffers van de aanslag in Parijs gisteren te eren. Op de Dam in Amsterdam waren dat 17 tot 18.000 mensen, zo schat de politie. Premier Rutte hield een toespraak en zei: “Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken. Handen af van onze vrijheid.”

Update 22.00 uur:
Nederlandse moslims zijn op social media een campagne gestart waarmee ze zich uitspreken tegen de extremisten die onder het mom van geloof excessief geweld gebruiken. ‘Genoeg is genoeg’, zeggen de initiatiefnemers op hun Facebookpagina:

Wij weigeren om onze stem niet te laten horen. Wie zijn wij? Wij zijn de meerderheid. Die meerderheid waar vaak over gesproken wordt, maar nooit met. Degenen die niet worden uitgenodigd bij Pauw of De Wereld Draait Door want wij staan voor nuance en harmonie in plaats van extreme standpunten en conflicten. Wij zijn de silent majority die over het hoofd gezien wordt, want we zijn nooit stil geweest.

Wij zijn die moslims die onze Nederlandse democratische rechtsorde respecteren en liefhebben. Wij zijn die moslims die zijn groot gebracht met het idee dat de islam een religie van vrede is. Wij zijn die moslims die onze kinderen vertellen dat we vanuit onze religie respect moeten hebben voor anderen en hun religieuze overtuigingen en meningen. Wij zijn die moslims die geloven dat er geen dwang in de religie bestaat en dat een moord een moord is, ongeacht in wiens naam die gepleegd wordt. Wij zijn die moslims die in Nederland zijn gekomen of geboren, die hier volwassen zijn geworden en waarschijnlijk hier zullen sterven. Wij zijn de Nederlandse moslims en we hebben een boodschap voor jou.

We hebben genoeg van diegenen die onze religie van vrede hebben gekaapt. Zij die onze religie van harmonie verminken met hun extreme ideeën en interpretaties. Zij die ons, moslims en niet-moslims, bedreigen en kwetsen omdat wij niet willen leven als zij. Deze personen en groepen claimen dat hun gewelddadige daden gerechtvaardigd worden door de islam. Die gevaarlijke en onjuiste interpretatie van de islam uit zich in intolerantie, onverdraagzaamheid, dwang en geweld. Het meest recente voorbeeld daarvan was de lafhartige moordaanslag in Parijs.

Wij spreken ons uit tegen de ideeën en daden van de extremisten die in naam van onze islam deze daden verrichten. Wij doen dat omdat het onze verantwoordelijkheid is om onze religie te beschermen tegen hen die de islam misbruiken en geweld aandoen. Wij weigeren om geassocieerd te worden met moordenaars die claimen dat hun gruweldaden in onze naam en die van de islam gepleegd moeten worden. Tegen hen roepen wij: Dit is niet mijn islam!

CC tekening: Ron Bel

Geef een reactie

Laatste reacties (379)