Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De streek waar mannen niet de baas zijn

  •  
01-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1376 keer bekeken
  •  
mosuo
In landen als Nederland waar vrouwen traditioneel een achtergestelde rol vervullen, zoals onder meer tot uitdrukking komt in de ‘volksvertegenwoordiging’ , is het moeilijk voor te stellen, maar er zijn gebieden waar mannen niet zo belangrijk zijn. In The Guardian wordt ‘Het Koninkrijk van Vrouwen’ beschreven , over een streek in het zuidwesten van China waar vrouwen geheel onafhankelijk zijn van mannen. Er zijn geen vaders, geen huwelijken en geen traditionele gezinnen. Grootmoeders staan aan het hoofd van families, dochters wonen bij hen in met hun kinderen. Mannen vervullen voornamelijk de rol van sperma-donor maar zijn voor de rest niet van groter belang dan vrouwen.
In China worden de Mosuo, zoals het volk heet, gezien als alleenstaande moeders en wordt er op hen neergekeken. Maar het het hele concept van ‘alleenstaande moeder’ of ‘oude vrijster’, zoals single vrouwen boven de 27 nog steeds in China worden betiteld, kennen de Mosuo niet.
In plaats van het traditionele huwelijk hebben de Mosuo zogeheten ‘lopende huwelijken’, wat in het westen wel wordt aangeduid als ‘vrije liefde’. Mannen overnachten niet automatisch langer dan een nacht achtereen bij een vrouw. Daarna kiest ze een ander. Of niet. De vrouwen bezitten alle eigendommen en erven de landerijen, de mannen leveren slechts letterlijk arbeidskracht, ze doen het zware werk. De mannen verzorgen de kinderen ook.
Omdat het huwelijk niet bestaat, draait alles om het hebben van aangenaam gezelschap. Dat kan heel feministisch overkomen maar er zit ook een ander aspect aan. Het voornaamste doel voor Mosuo vrouwen is het krijgen van kinderen, andere ambities moeten daarvoor wijken.
Inmiddels neemt het toerisme toe naar het gebied van de Mosuo, gelegen in de provincie Yunnan rond het paradijselijke meer Lugu. Daarmee verandert de maatschappij ook. Jonge vrouwen kiezen onder invloed van de ‘moderniteit’ steeds vaker voor een traditioneel huwelijk. De verwachting is dat de unieke matriarchale samenleving over dertig jaar niet meer bestaat.
Over de Mosuo schreef Choo Waihong, die afwisselend lange periodes in het gebied verblijft, het zojuist verschenen boek The Kingdom of Women.

Meer over:

china, feminisme, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.