Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De wereld is armer door een samenzwering tegen vrouwen'

  •  
24-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lagarde300_01.jpg
IMF-voorzitter Christine Lagarde spreekt zich uit tegen het thuishouden van de vrouw ... 'De wereld wordt armer omdat zo weinig vrouwen werken' ... Oorzaak volgens het IMF: wettelijke beperkingen
Afgelopen weekend gooide Patricia Arquette nog hoge ogen bij de uitreiking van de Oscars met haar feministische boodschap, door om gelijke betaling te vragen voor vrouwen en mannen. Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, gaat in haar meest recente blog nog een stapje verder. Op basis van een studie van het IMF, over de rol van de vrouw in de economische ontwikkeling, meent Lagarde nu namelijk dat er een samenzwering is tegen vrouwen, die hen dwingt niet te werken waardoor de wereld uiteindelijk armer wordt.
Lagarde legt in haar blog uit:
In te veel landen zijn er wettelijke beperkingen die een samenzwering zijn tegen het economisch actief zijn van de vrouw. In een wereld die op zoek is naar economische groei kunnen vrouwen een belangrijke rol spelen als ze niet tegengewerkt worden.
In bijna 90 procent van de landen ter wereld is er volgens het IMF ten minste één wettelijke beperking voor vrouwen. In 28 landen zijn er zelfs 10 of meer wetten die vrouwen beperken buitenshuis te werken. Denk hierbij aan de mogelijkheid voor mannen om hun vrouw te verbieden te gaan werken, of wetten die vrouwen van bepaalde beroepen uitsluiten.
Er ligt volgens Lagarde een enorm economisch potentieel in de arbeidsparticipatie van vrouwen. In landen die zijn afgestapt van wettelijke restricties zou de arbeidsparticipatie van vrouwen binnen 5 jaar met 5% zijn gestegen. Lagarde noemt Peru al voorbeeld. Daar werd in 1993 de grondwet gewijzigd. Gelijkheid tussen man en vrouw werd daarin verankerd. Als gevolg hiervan zijn nu 15% meer vrouwen aan het werk.
Lees hier de blog van Lagarde
cc-foto: IMF

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.