23

De wonderlijke kracht van muziek

92-jarige demente man krijgt koptelefoon op met muziek uit zijn jeugd. En dan...

Henry Dyer is een zeer oude, dementerende man. Hangend in zijn rolstoel in het bejaardenhuis is hij tot weinig in staat. Hij ligt voorover, murmelt wat en herkent zijn eigen dochter niet. Een verzorgster zet hem een koptelefoon op, hij hoort muziek uit zijn jeugd en dan gebeurt er iets wonderlijks. Hij wordt tot leven gewekt.


De in een week al meer dan 4 miljoen keer bekeken clip is afkomstig uit de nieuwe documentaire ‘Alive Inside‘ waarin te zien is hoe sociaal werker Dan Cohen iPods introduceert in een bejaardenhuis. Cohen werkt voor de non-profit organisatie Music & Memory, die muziek gebruikt om versufte bejaarden tot leven te wekken.

Het effect wordt becommentarieerd door de beroemde neuroloog Oliver Sacks die uitleg geeft over de verkwikkende werking van muziek. Muziek ligt dieper in de hersenen opgeslagen dan andere herinneringen. En als dat diepe gebied wordt geactiveerd gebeurt er iets heel bijzonders. Kijk naar hoe Henry verandert van een kasplantje in een persoonlijkheid die levendig vertelt over vroeger.

Tip: Houd een zakdoek bij de hand.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)