55

De zoete wraak van nummer 39

39 Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39 van hun menu ... Hoor je dat, Gordon? 

Negenendertig Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39 van de menukaart – met of zonder rijst. Dat meldt de Volkskrant. De kortingsactie is deels bedoeld als grap, maar heeft ook een serieus doel: Nederlandse Chinezen willen aandacht vragen voor de discriminerende stereotyperingen die zij constant naar hun hoofd geslingerd krijgen. Ook willen de restaurants nog steeds excuses van Gordon, die een Chinese deelnemer aan de televisieshow Holland’s Got Talent bejegende met grappen over ‘number 39 with rice’.

De actie is bedacht door drie Chinese jongerenorganisaties, in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO), schrijft de Volkskrant. Nederlandse Chinezen willen dat er een einde komt aan het oubollig etiketteren van Chinezen, meestal met een verwijzing naar een restaurant (‘sambal bij’).
We willen laten zien dat Chinezen niet vies zijn van een grap, zolang beide partijen erom kunnen lachen’, zegt Yan Ting Yuen, een van de initiatiefnemers:

Maar het is wel degelijk serieus. We hebben de afgelopen weken veel positieve reacties gehad, maar ook negatieve: weer zo’n zeurende minderheid. Maar we zeuren niet. Ik vind het niet fijn om op deze manier te worden bejegend. Mijn dochter van 8 vindt dat ook niet fijn. We hebben jarenlang onze mond gehouden en zeggen nu: luister naar ons.

Het was niet moeilijk restaurants te vinden die mee wilden doen, zegt Frank Chan van ondernemersvereniging VCHO: 

Dit is iets dat bij iedereen leeft in de Chinese gemeenschap. U vindt het denk ik ook niet prettig als u bij mij komt eten en ik u een kaaskop noem.

De deelnemende 39 restaurants zijn vanaf vanavond te vinden op de website nummer39metrijst.nl. Onder hen is het gerenommeerde Haagse restaurant Han Ting, dat een Michelinster heeft en een menukaart zonder nummers, maar wel met moderne Frans-Chinese haute cuisine.

Volkskrant: Chinezen slaan terug: 39 procent korting op nummer 39 van het menu

Foto-cc: The Rocketeer

Geef een reactie

Laatste reacties (55)