27

Debat over Nederlandse rol bij dreigende oorlog tegen Venezuela

Van Bommel: Dagelijks spionagevluchten vanaf vliegveld Hato op Curaçao … Nederlands verdrag met VS loopt ten einde … Chavez beschuldigt VS van schenden luchtruim 

Kamerlid Harry van Bommel heeft minister Verhagen van Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd over Amerikaanse spionagevluchten boven Venezuela vanuit de Nederlandse Antillen. Al enkele weken zou er vanaf het vliegveld Hato in Curaçao een Boeing RC-135 worden gebruikt waarmee dagelijks in het Venezolaanse luchtruim wordt gevlogen.

Het SP-Kamerlid Harry van Bommel wil van minister Verhagen opheldering over de rol van Nederland in de oplopende spanningen tussen Venezuela, Colombia en de VS. Het kamerlid maakt melding van dagelijkse spionagevluchten vanaf vliegveld Hato op Curacao met een Boeing RC-135. Die vinden plaats in het kader van het zogeheten FOL-verdrag, Forward Operations Location, waarbij Nederland de Amerikanen toestemming geeft bases op Aruba en Curaçao te gebruiken in het kader van de drugs- en guerrillabestrijding in Colombia. Op de eigen schrijft de SP “Tot nu toe was de SP-fractie niet bekend met het gebruik van het RC-135 toestel in het kader van het FOL-verdrag.”

Op internet zijn foto’s uit 2008 te zien van meerdere RC-135 toestellen op Hato.

Zaterdag meldde De Telegraaf dat de Verenigde Staten met de RC-135 vanaf grote hoogte ook buurland Venezuela bespioneren. Die kwestie ligt gevoelig omdat Colombia en Venezuela praktisch op voet van oorlog met elkaar verkeren. 

Van Bommel: “Nederland moet de spanningen met Venezuela wegnemen en beloven op geen enkele wijze goedkeuring te geven voor dreiging of wapengekletter.”

Het FOL-verdrag loopt begin 2010 af en Van Bommel wil een debat over de verlening ervan. “Ik sluit me aan bij de oproep die enkele Antilliaanse partijen begin december al hebben gedaan om vredesonderhandelingen tussen Colombia en Venezuela mogelijk te maken. Ik roep minister Verhagen op daar aan een grote bijdrage te leveren. Het wapengekletter tussen Venezuela en Colombia moet zo snel mogelijk ophouden.”

Zondag stelde de Venelozaanse president Chavez dat onbemande Amerikaanse vliegtuigen het luchtruim van het land binnendringen. Hij heeft opdracht gegeven die vliegtuigen voortaan neer te schieten. Chavez vreest een Amerikaanse invasie in zijn land. In 2002 is met Amerikaanse steun al eens een coup-poging gedaan. De Verenigde Staten hebben bovendien een lange traditie van militair ingrijpen in Latijnsamerikaanse landen.

Foto Google Earth van luchthaven Hato op Curaçao. Het zichtbare militaire toestel is geen RC-135

Geef een reactie

Laatste reacties (27)