3

Deel bestuur VUmc stapt toch op

Twee van de drie leden van de raad van bestuur leggen functie neer

Twee van de drie leden van de raad van bestuur van het VU medisch centrum in Amsterdam hebben hun functie neergelegd. Voorzitter Elmer Mulder en vice-voorzitter Wouter van Ewijk zijn opgestapt. Wim Stalman, het derde bestuurslid, blijft aan. De twee bestuursleden stappen op vanwege een aantal conflicten tussen medische specialisten, waardoor de afdeling longchirurgie onder verscherpt toezicht is komen te staan.

Mulder verklaart:

Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren. Het inzicht dat ik geen rol meer kan spelen bij de oplossing hiervan is voor mij directe aanleiding om deze stap te zetten. Dat betreur ik ten zeerste.

En Van Ewijk:

We hebben op alle mogelijke manieren gepoogd de situatie weer onder controle te krijgen. De patiëntveiligheid hebben we daarbij constant kunnen waarborgen. Maar het interne conflict hebben we helaas nog niet kunnen oplossen.

Het ziekenhuis staat onder verscherpt toezicht door de inspectie voor de gezondheidszorg. De inspectie deed vorig jaar maart onderzoek naar het overlijden van een patiënt op de intensive care. Samenwerkingsproblemen tussen medisch specialisten zouden mede de oorzaak van het overlijden zijn. De problemen leken opgelost, maar deze week bleek opnieuw dat er grote problemen zijn in de samenwerking binnen en met de afdeling chirurgie, vooral rondom één longchirurg. IGZ vindt dat het ziekenhuis de problemen had moeten melden.

Longarts en hoogleraar Piet Postmus is ontslagen. Postmus trok begin juli aan de bel over de crisis op de afdeling longchirurgie. Ook longarts Rick Paul is op non-actief gezet. 

Inmiddels zijn al twee nieuwe bestuursleden benoemd. Wie dat zijn wordt volgende week bekend gemaakt.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) noemt het vertrek van de bestuursleden onvermijdelijk. NPCF-voorzitter Wilna Wind:

We weten dat medische fouten vaak voortkomen uit problemen in de communicatie. Deskundigen onderschrijven dat. Goede communicatie is essentieel voor de patiënten.”

NOS: Deel bestuur VUmc opgestapt

cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (3)