Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deelstaat in India voert basisinkomen in

  •  
18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
32564577203_79484bf2c9_z
De hooggelegen Indiase deelstaat Sikkim gaat een sociaal experiment aan dat in deze vorm nog niet zo groot is uitgevoerd. Het Sikkim Democratic Front (SDF), heeft aangekondigd een algemeen basisinkomen in te willen voeren. Naar verwachting wint deze partij, die al sinds 1994 aan de macht is, binnenkort de verkiezingen. Op dit moment heeft SDF 22 van de 32 zetels in de Assemblée van Sikkim. Een van de kleinste deelstaten van India wordt hiermee voor de hele wereld een interessante proeftuin.
Door alle 610,577 inwoners een basisinkomen te betalen, staat de huidige regering in een progressieve traditie. Al in 1998 voerde de deelstaat een verbod op plastic tasjes in, dat met succes werd gehandhaafd. Dak- of thuislozen komen er amper voor en onlangs werd de staat organisch door onder andere pesticiden en kunstmest te verbieden. Door de ligging in het Himalayagebergte is Sikkim een enorme toeristische trekpleister. Armoedecijfers liggen er beduidend lager dan elders in India.
Cc-foto: Aasif Iqbal J
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.