Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deense orgaandonoren schrikken terug na documentaire

  •  
16-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
docu_300.jpg
Video: Deens meisje ontwaakt onverwacht uit coma ... Publiek debat barst los ... Dramatische daling in donoren
In Denemarken is grote onrust ontstaan over het doneren van organen na de dood. Een 19-jarige vrouw die volgens de artsen bijna hersendood was, ontwaakte uit haar coma. Haar ouders hadden al toestemming voor orgaandonatie gegeven. Nadat vorige week een documentaire over deze zaak was uitgezonden, melden veel Deense donoren zich af.
Dat meldt Trouw. De documentairemakers filmden in een ziekenhuis in Aarhus toen het meisje daar na een auto-ongeluk werd binnengebracht. Zij lag in coma en op de vraag of er kans was op een ‘klein wonder’ antwoordde de arts dat er volgens haar geen overlevingskansen waren en dat het meisje hoogstens zou eindigen als kasplantje. De ouders gaven daarna toestemming om de behandeling te stoppen en voor orgaandonatie. Het meisje stierf echter niet en ontwaakte 24 uur later uit haar coma.
RTEmagicC_docu_345.jpg
Veel Denen vrezen nu dat de behandeling van comapatiënten te vroeg wordt stopgezet om zo over de organen te kunnen beschikken. Diverse experts roepen in de media op tot kalmte en verzekeren dat donoren niets te vrezen hebben, omdat men pas donor kan zijn als men hersendood is verklaard.
De Deense minister van volksgezondheid reageert op de zaak met de opmerking dat er nieuwe richtlijnen voor orgaandonatie moeten worden opgesteld.
Video: Een nieuwsitem van de Noorse televisie over het meisje
De 84 minuten durende documentaire ‘Het meisje dat niet wilde sterven’ kan – zonder ondertiteling – hier bekeken worden.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.