61

Defensie overweegt JSF’s te laten bouwen door fabrikant Fyra

De deal is onderdeel van een voorgenomen Italiaans-Nederlandse samenwerking

Finnmeccanica, hetzelfde industriële Italiaanse conglomeraat dat eerder de mislukte Fyra-treinstellen aan de NS leverde, is nu ook in beeld voor de bouw van de 37 Nederlandse Joint Strike Fighters (JSF). Dochterbedrijf Alenia Aermacchi lijkt verkozen te zijn om naast de Italiaanse F35’s, ook de Nederlandse exemplaren in elkaar te sleutelen.

Alenia maakte trots melding van de Nederlandse klus op haar website. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie bevestigt dat Aleina in beeld is. De deal zou onderdeel zijn van een voorgenomen Italiaans-Nederlandse samenwerking. Daarbij belooft Italië het onderhoud van de hoofdmotor van de mogelijk 90 toestellen uit te besteden aan Nederland.

Eén van de belangrijkste redenen voor de aanschaf van de JSF’s was het creëren van werkgelegenheid in Nederland. Als het contract met Finnmeccanica zou doorgaan, betekent dat toch een belangrijk deel in het buitenland zal gebeuren. Daarnaast heeft Finnmeccanica, via dochterbedrijf AnsaldoBreda, ook de mislukte Fyra-treinstellen geleverd en eerder leverde het via een ander dochterbedrijf, AugustaWestland, van mankementen vergeven militaire helikopters aan Defensie.

Defensie verzekert dat de bouw van de Nederlandse F-35 niet op problemen zal stuiten.

“We herkennen ons niet in de kritiek”, zegt de woordvoerder tegen de Volkskrant, en benadrukt verder dat het om assemblage van Lockheed-Martin-toestellen gaat, de Amerikaanse vliegtuigfabrikant achter de JSF. De JSF is niet opeens van Italiaanse makelij.

cc-foto: USA JSF

Geef een reactie

Laatste reacties (61)