82

Defensie schiet zwarte piet af

Het ministerie van Defensie heeft de racistische karikatuur zwarte piet afgeschaft. Dat schrijft het ministerie in een brief aan al het defensiepersoneel. “Iedereen die bij Defensie werkt, moet zich veilig en gewaardeerd voelen”, aldus secretaris-generaal van Defensie Gea van Craaikamp en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer.

In de brief staat:

Defensie is een moderne organisatie, maar tegelijkertijd een organisatie met eeuwenoude tradities. Tradities geven ons een eigen gezicht, maken ons sterk en we voelen ons er prettig bij. Maar soms is het nodig om tradities te veranderen. Omdat bijvoorbeeld blijkt dat er stereotyperingen gebruikt worden en mensen binnen en buiten onze organisatie zich gekwetst voelen door deze tradities, waardoor ze zich minder veilig of minder prettig voelen in onze organisatie. Dat willen we voorkomen.
Zwarte piet is een traditie die misschien ouder is dan sommige onderdelen van de krijgsmacht. Wij vinden echter dat het tijd is om van deze traditie afscheid te nemen. Niet van Piet zelf, die is van harte welkom. Maar wel van zijn traditionele zwarte uiterlijk, zodat iedereen die hier werkt zich veilig en gewaardeerd kan voelen. Dat is waar we voor staan! En om de nadruk te kunnen blijven leggen op het feestelijke karakter van Sinterklaas, met name voor de kinderen.

Bron: RTL Nieuws / cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (82)