5

Defensie zwijgt op voorhand over dronevluchten

Goedgekeurde vluchten worden nauwelijks vooraf bekendgemaakt 

Het ministerie van Defensie maar dronevluchten zelden van tevoren bekend. Dat meldt Nu.nl op basis van cijfers uit de Staatscourant. In 2013 is slechts negen procent van de dronevluchten die vooraf zijn goedgekeurd door Defensie van tevoren bekendgemaakt. In 2011 was dat nog 87 procent.

Verontrustend, zegt hoogleraar Recht in de Informatiemaatschappij aan de Universiteit van Leiden, Gerrit-Jan Zwenne. “Omdat het over een relatief nieuw middel gaat dat zoveel onrust veroorzaakt.”

Nu.nl berekende dat de drones sinds 2009 op 546 dagen zijn ingezet tijdens oefeningen en surveillances. Met die drones is over de woningen van 3,2 miljoen Nederlanders gevlogen, zo’n twintig procent van de bevolking.

Zwenne:

Dit creëert een sfeer van wantrouwen en onrust. Omdat Defensie er nu voor kiest om dit achteraf bekend te maken, leidt dat tot zorgen die wellicht niet eens terecht zijn. Het gaat om een instrument dat inbreuk maakt op de privacy. Daar moet controle op mogelijk zijn.

De hoogleraar vreest dat de geheimzinnigheid van Defensie zal leiden tot een andere opsporingscultuur.

Instanties die dit inzetten en niet gecontroleerd worden, gaan de grenzen opzoeken. Ze gaan telkens een stapje verder en zetten het vervolgens in, terwijl er betere alternatieven voorhanden zijn.

Uit eerder onderzoek bleek overigens al dat de drone-surveillances nauwelijks tot aanhoudingen leiden.

Lees ook op Joop: Inzet drones leidt niet tot meer arrestaties

NU.nl: Dronevluchten zelden vooraf bekend gemaakt

cc-foto: Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (5)