Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dekker dendert door met aanval op NPO

  •  
13-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
beeldgeluid300.jpg
Omroep MAX-directeur Jan Slagter: "Dit zijn bijna Berlusconi-achtige toestanden, de politiek zit veel te dicht op de inhoud"
Amusementsprogramma’s zoals Bananasplit zullen vanaf 2016 minder vaak op publieke zenders te zien zijn, als het aan staatssecretaris Dekker van OC&W (VVD) ligt. Ook wil hij het publieke bestel openstellen voor externe mediaproducenten, die straks los van de omroepen direct kunnen meedingen naar zendtijd op één van de NPO-netten.
In een interview met NU.nl zegt Dekker over het openstellen van het bestel voor externe partijen: “Het is niet meer van deze tijd dat er in Hilversum een monopolie bestaat waardoor het maken van programma’s voorbehouden is aan acht omroeporganisaties.”
Ook wil hij gaan vastleggen dat voortaan alleen programma’s met een educatief, informatief of cultureel karakter gefinancierd zullen worden met publieke middelen. “Bij sommige programma’s heb ik zelfs na een uur nadenken werkelijk geen flauw idee waarom er belastinggeld heen moet”, aldus de staatssecretaris. Hierbij richt hij zijn pijlen zelf op specifieke programma”s, waaronder Bananasplit (AVROTROS) en Ranking the Stars (BNN-VARA).
De kritiek van Dekker schiet bij veel programmamakers in het verkeerde keelgat. Omroep MAX-directeur Jan Slagter laat aan de Volkskrant weten: “De kijker is de dupe. Educatie, informatie, cultuur; de grachtengordel is daar misschien blij mee maar je zult zien dat hierdoor een heel klein gedeelte van de kijkers nog in contact komt met de publieke omroep.” Slagter vindt dat de staatssecretaris zich te veel met de inhoud bemoeit en spreekt daarom van “bijna Berlusconi-achtige toestanden”.
Ook de ChristenUnie zegt te schrikken van het feit dat Dekker “op de stoel van de omroepen gaat zitten”, maar is wel degelijk blij met het openstellen van het bestel “voor meer creativiteit vanuit de samenleving”. Daarbij kan de partij op bijval rekenen van onder meer CDA, D66 en VVD, schrijft de Volkskrant.
Alleen de SP uit hier stevige kritiek op de plannen. “Staatssecretaris Dekker weet van geen ophouden in zijn wens om de publieke omroep af te breken. Er komt meer reclame en minder pluriformiteit. De publieke omroep verdwijnt naar de marge”, aldus SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.
Wie in omroepland wel tevreden zijn met de plannen, zijn de regionale omroepen. Dekker wil dat de regionale omroepen onafhankelijk van de landelijke omroepen georganiseerd blijven en wil ze zendtijd geven op één van de landelijke NPO zenders.
Dekkers plannen zijn onderdeel van de in 2013 gestarte hervorming van het publieke omroepbestel, nadat eerder voor 250 miljoen euro aan bezuinigingen op het bestel doorgevoerd werd en het aantal omroeporganisaties teruggebracht is van 21 naar 8. De volledige brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris Dekker aangaande de ‘voorlopig laatste stap’ in de hervormingen is hier te lezen.
cc-foto: Elvin

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.