2

Dekkingsgraad grote pensioenfondsen flink afgenomen

Dekkingsgraad bij vijf grootste fondsen ver onder het minimumniveau van 105 procent dat De Nederlandsche Bank heeft vastgesteld

De grote pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad afgelopen maand flink zien dalen. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Als belangrijkste oorzaak noemen zij de rente, die naar een historisch dieptepunt is gezakt. De fondsen vrezen in de nabije toekomst de uitkeringen te moeten verlagen.

De dekkingsgraad van de vijf grootste pensioenfondsen is ver onder het minimum van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld, zo schrijft de Volkskrant.
In de huidige dekkingsgraden zijn de recente prognoses over een hogere levensverwachting nog niet verwerkt. Omdat mensen in de toekomst langer leven, stijgen de verplichtingen van een pensioenfonds. Naar verwachting dalen de dekkingsgraden hierdoor nog verder.

Minister Donner waarschuwde in augustus al een veertiental kleinere pensioenfondsen dat zijn hun premies zouden moeten gaan verlagen als hun financiële positie niet zou verbeteren. Nu zijn daar de vijf grote fondsen bij gekomen.

Directeur Peter Borgdorff van één van de vijf, het pensioenfonds Zorg en Welzijn (PfZW), trekt in Trouw aan de noodklok. De werkgevers en vakbonden moeten vaart zetten achter nieuwe pensioenafspraken. Dat kan de situatie van pensioenfondsen verlichten, zegt Borgdorff.
Het probleem omschrijft Borgdorff als: “Dat we langer van ons pensioen genieten, maar daar niet voor hebben betaald”. De pensioenkosten stijgen hierdoor exponentieel. “Hoe langer je wacht, hoe verder je de rekening doorschuift.”

Lees verder bij de Volkskrant: Dekkingsgraad grootste pensioenfondsen keldert

Trouw: Herziening pensienfondsen heeft haast

Joop: Donner: Deel pensioenfondsen moet uitkering verlagen

Geef een reactie

Laatste reacties (2)