16

Deliver us from evil

Aangrijpende documentaire over kindermisbruik in katholieke kerk

In Amerika zijn al meer dan 100.000 slachtoffers van seksueel misbruik door kerkelijke gezagsdragers bekend. Ook in Nederland komen steeds meer gevallen van misbruik aan het licht.


Onlangs nog kwam het verhaal naar buiten van het misbruik van licht verstandelijk gehandicapte jongens op een katholiek internaat in Boxtel. De verhalen van de slachtoffers zijn schrijnend. Het psychologische aspect voor deze gelovige mensen is enorm zwaar. Om de grote impact van dit misbruik op het leven van de slachtoffers inzichtelijk te maken, zendt de VARA de voor een oscar genomineerde documentaire ‘Deliver us from Evil’ uit.

Deze openhartige Amerikaanse documentaire laat slachtoffers aan het woord en plaatst daartegenover het schokkende verhaal van pater O’Grady, uiteindelijk veroordeeld tot 14 jaar gevangenschap wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

Filmmaakster Amy Berg spoorde O’Grady op en kreeg hem aan het praten over zijn verleden. Ze gebruikt zijn verschrikkelijke getuigenis als aanleiding om de corruptie in de hoogste regionen van de katholieke kerk bloot te leggen en om een antwoord te vinden op de vraag waarom kindermisbruik op deze schaal binnen deze organisatie plaats kan vinden.

‘Deliver us from Evil’ is op woensdag 14 april 2010 om 22.50 uur bij de VARA te zien op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)