80

Delta twijfelt over tweede kerncentrale Borssele

Topman van Delta wil Europese toeslag op uitstoot CO2 om kernenergie rendabel te maken

Bij het Zeeuwse nutsbedrijf Delta is grote twijfel ontstaan over de bouw van een tweede kerncentrale bij Borssele. Door de lage energieprijzen zou de centrale helemaal niet rendabel zijn. De energieprijzen zijn in de toekomst mogelijk zo laag dat ze niet op kunnen tegen de miljardeninvestering, zegt Delta topman Peter Boerma in het Financieel Dagblad.

De bouw van de centrale kost 4,5 miljard. Bij de beslissing van de bouw is geen voorbehoud over de energieprijs gemaakt en die loopt nu juist terug. Dat komt doordat diverse energiebedrijven van gas- en kolencentrales sinds de plannen voor de bouw van de centrale de lage energieprijzen op de lange baan hebben geschoven.

Boerma pleit voor een Europese toeslag op de uitstoot van CO2. Daardoor wordt energie uit gas- en kolencentrale duurder en kernenergie relatief goedkoper en dus aantrekkelijker om in te investeren. De maatregel zal er echter wel toe leiden dat de prijs voor stroom duurder wordt. Volgens de topman een onontkoombaar initiatief voor Europa.

Voor ik een definitieve investeringsbeslissing neem over Borssele 2, moeten we eerst een beter gevoel krijgen bij de prijsontwikkelingen. Die moeten een beter fundament krijgen”, aldus de topman. Zonder dat kan een tweede kerncentrale er volgens Boerma niet komen. “Dan kan er in Europa geen enkele centrale gebouwd worden”.

Ondanks de twijfel over een tweede centrale, vraagt Delta zijn aandeelhouders wel alvast het mandaat om een vergunning voor de centrale aan te vragen. Het nutsbedrijf wil daarmee haast maken omdat dit kabinet zijn steun voor kernenergie heeft uitgesproken. Delta betaalt zelf de helft van het vergunningstraject, maar heeft in Duitsland en Frankrijk moeite om financiers te vinden. 

Financieel Dagblad: Delta twijfelt over Borssele 2

cc-foto: Radio Nederland Wereldomroep
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (80)