34

Demente man aan lot overgelaten na faillissement thuiszorg

"Heel, heel erg, dit. Dat dit kan in Nederland."

Ad, een man van in de 70 in de Brabantse gemeente Oosterhout, is aan zijn lot overgelaten nadat het bedrijf dat thuiszorg leverder failliet is gegaan. De ontslagen thuishulp en buren luiden de noodklok.


Omroep Brabant meldt:

Overal luiers, vieze was, etensresten, poep en plas op de vloeren, een doorweekt bed en het stinkt er vreselijk. Het is een smerige verwaarloosde toestand in het huis van een dementerende man in de Oosterhoutse wijk Oosterheide. De buren en de voormalige thuishulp luidden de noodklok. “Dit is schrijnend. Mensonterend. Dat niemand hier iets aan doet. Een dementerende oudere man, hij kan hier niets aan doen.

De gemeente Oosterhout, die al eerder in opspraak raakte wegens de verwaarlozing van hulpbehoevende ouderen,  besloot per 1 januari de huishoudelijke hulp niet meer voor mensen te vergoeden en te regelen. Het college bestaat uit VVD, Gemeentebelangen, CDA en SP. Voor schrijnende gevallen zou een uitzondering gemaakt worden maar in het geval van Ad gebeurde dat niet. 

Omroep Brabant:

Ad wordt trouwens nog wel af en toe geholpen met wassen door wijkverpleegkundigen, maar die zijn er niet om het huis schoon te houden, zegt Anja. “Kijk hier het bad, is hij ook al lang niet meer in geweest. Ze wassen hem gewoon staand bij de kraan in de keuken. Dit kan gewoon niet meer zo, het wordt tijd dat hij naar een verzorgingshuis kan.”  

De Oosterhoutse wethouder Marian Janse laat in het AD weten dat Ad dit weekend geholpen wordt en hij volgende week naar een aanleunwoning gaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)