9

Democratisch effect Olympische Spelen op China blijkt fabel

Topman Google: Censuur nam juist toe na de Spelen

Zowel op het gebied van censuur als zakelijk werd het na de Spelen steeds moeilijker opereren in China, zegt Sergey Brin, mede-oprichter van Google, in een interview met de Wall Street Journal

Voor de in de Sovjet-Unie geboren en met zijn ouders naar het Westen gevluchtte  Brin zijn de totalitaire trekjes van het Chinese regiem onverteerbaar. Hij zegt tegen de krant dat zijn herinneringen aan die tijd – de huisbezoeken van de politie, de anti-semitische discriminatie waar zijn vader onder leed – reden waren om stelling te nemen tegen de Chinese overheid. Deze week maakte Google bekend dat ze de zoekresultaten van de Chinese versie niet meer censureert. De zoekdienst wordt nu deels direct door de Chinese staat gefilterd.

Vorig jaar legde de Chinese overheid al nieuwe restricties op aan Google omdat de zoekmachine teveel ‘pornografie’ zou bevatten. YouTube, eigendom van Google, werd  totaal geblokkeerd. China voerde ook een inbraak  in de systemen van Google uit om gegevens van dissidenten te bemachtigen. Dat was voor Brin de druppel.

In Nederland werd in 2008 onder andere door cabaretier Erik van Muiswinkel geprotesteerd tegen de Olympische Spelen in China. Die kritiek werd gepareerd met de bewering dat de Spelen de democratie in China juist zou bevorderen. In de aanloop naar het mega-evenement werden inderdaad beperkingen opgeheven. De ervaringen van Google bevestigen de vrees dat het slechts om schone schijn ging.

Wall Street Journal: Google’s Brin Talks About China Gamble

cc-foto’s: jdlasica / remko tanis

Geef een reactie

Laatste reacties (9)