Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Demonstranten bestormen parlementsgebouw Hongkong

  •  
01-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15728777900_f6f60558a2_z
Duizenden demonstranten hebben vandaag het parlementsgebouw bestormd in Hongkong. Ze gebruikten staven en karretjes van metaal om door de glazen wand van het gebouw heen te beuken. Betogers hebben in het gebouw de vlag van het Britse koloniale tijdperk gehesen, precies 22 jaar nadat Hongkong door het Verenigd Koninkrijk werd overgedragen aan China. De politie dreigt met geweld een einde te maken aan de demonstratie als ze het gebouw niet snel verlaten.
De bestorming van het parlementsgebouw volgt op maanden van massale protesten tegen een nieuwe wet die het mogelijk zou maken om verdachten uit te leveren aan China. Hongkongers zijn bang dat de regering in Beijing via de uitleveringswet probeert om haar greep op Hongkong te versterken. Twee weken geleden kondigde Carrie Lam, de hoogste leider van Hongkong, aan de wet voorlopig uit te stellen. Maar de protesten houden aan. Het wetsvoorstel kan op een later voorstel alsnog worden ingevoerd en de kritiek op Lam neemt toe. Sommige demonstranten zien haar als een ‘marionet van Beijing’ en eisen haar aftreden.
Cc-afbeelding: Studio Incendo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.