31

Demonstranten Iran vechten terug – regime gaat over tot massale arrestaties

Staatstelevisie meldt 15 doden bij demonstraties … medewerkers oppositieleider Mousavi opgepakt

Het regime in Iran lijkt verder in het nauw te komen door niet aflatende protesten. Medewerkers van oppositieleider Mousavi zijn gearresteerd.


Het is wegens het ontbreken van buitenlandse media en onafhankelijke waarnemers lastig een precies beeld te krijgen van de situatie. Zaterdag werd er de hele dag gevochten tussen demonstranten en ordetroepen, de onrust duurde op zondag – een religieuze herdenkingsdag – voort. Volgens de staatstelevisie zijn er 15 doden gevallen, vijf demonstranten en tien leden van de ordetroepen.

 CNN meldt dat het regime gisteren en vandaag is overgegaan tot massale arrestaties waarbij honderden activisten zijn opgepakt.

Onder de arrestanten zou een voormalig minister van Buitenlandse Zaken van het religieuze regime zijn, de 78-jarige Ebrahim Yazdi, meldt de BBC. Volgens de correspondent van de BBC – die opereert vanuit Londen – volgt het regime met de arrestatie van sleutelfiguren in de oppositie hetzelfde scenario als in juni toen de protesten voor het eerst uitbraken.

“Een van Irans oppositieleiders heeft het Iraanse regime vanochtend gebrandmerkt als nog bruter dan het bewind van de sjah dat dertig jaar geleden door de islamitische revolutie omver werd geworpen,” schrijft NRC Handelsblad. Volgens ooggetuigen zijn de slachtoffers met gerichte schoten op de protesterende menigte gedood.

cc foto: United4Iran

Geef een reactie

Laatste reacties (31)