Laatste update 22:20
135

Pegida blaast aftocht wegens massa tegendemonstranten

'Vlaggen gingen de lucht in en het leek alsof Feyenoord opnieuw kampioen was geworden.'

Een menigte van honderden mensen heeft verhinderd dat Pegida vanavond een ‘protest-barbecue’ kon houden voor de Laleli-moskee in de Rotterdamse wijk Charlois. Fotograaf Oscar Brak was aanwezig. ‘Het was niet verantwoord dat die demonstratie zou doorgaan. Er was zoveel volk op de been dat het volgens mijn inschatting onmogelijk zou zijn geweest voor de politie om de voor- en tegenstanders uit elkaar te houden.’ De menigte was op de been gekomen om moskeegangers te beschermen tegen een haatactie van Pegida: de anti-islambeweging wilde varkensvlees gaan roosteren voor de moskee.

Ter plekke ging het verhaal de ronde dat Pegida op het laatste moment de boel heeft afgelast omdat ze vreesden voor de veiligheid van demonstranten. De bus waarmee de activisten naar de moskee zouden rijden heeft de bestemming niet gehaald. Toen duidelijk werd dat er geen barbecue plaats zou vinden, werden de aanwezige mensen euforisch, zegt Brak. ‘Vlaggen gingen de lucht in en het leek alsof Feyenoord opnieuw kampioen was geworden.’ Voor een sfeerimpressie zie onderstaande video:

Met de afgelasting komt een einde aan wat voor Pegida een week van vlees braden had moeten worden. Na Utrecht, Arnhem, Gouda en Den Haag was Rotterdam de laatste stad waar de anti-islamisten een ‘protestbarbecue’ wilden houden tijdens de ramadan. Het lijkt dan ook de laatste stuiptrekking van de beweging. Na eerdere afsplitsingen van Pegida-leden moet leider Edwin Wagensveld binnenkort voor drie jaar de gevangenis in vanwege belastingontduiking in Duitsland.

Cc-foto: Oscar Brak

Geef een reactie

Laatste reacties (135)