12

Demonstratiesfeer slaat over naar Wisconsin

Parlement Wisconsin al 10 dagen bezet door 80.000 betogers als protest tegen doodsteek van overheidsvakbonden

In de Amerikaanse staat Winsconin lijkt het ‘alsof Cairo naar Madison is verhuisd’, zei de Republikeinse politicus Paul Ryan. Al meer dan een week bezetten betogers in Wisconsin het parlement omdat Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin de macht van de overheidsvakbonden wil inperken. Volgens de demonstranten een ernstige aanval op de democratie.

Net als Egypte ground zero was van de strijd voor rechtvaardigheid in het Midden-Oosten, zo is Wisconsin ground zero in de strijd voor economische rechtvaardigheid in heel Amerika”, zei de Amerikaanse mensenrechtenactivist Jesse Jackson die een bezoek bracht aan de betogers, aldus De Morgen.

Het Parlement in Wisconsin wordt nu al meer dan een week bezet door 80.000 betogers. Ze willen de Walker zijn plannen intrekt. De republikein is geen lieveling in Wisconin. Hij kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. Walker wil er voor zorgen dat de overheidsvakbonden geen collectieve overeenkomsten meer kunnen sluiten en moeilijk lidmaatschapsgeld kunnen innen. De maatregelen blijven alleen de politievakbond en de brandweer bespaard.

Nobelprijswinnaar Paul Krugman vindt de maatregels van Walker een aanval op de democratie. Vakbonden zijn volgens hem de belangrijkste krachten tegenover grote geldschieters. Economieprofessor Jeffrey Keefe denkt ook dat er politieke motieven achter de maatregel schuilen. “De Republikeinen gebruiken hun overwinning in de voorbije verkiezingen om de laatste resten van de vakbonden te vernietigen. Door de vakbonden uit te schakelen hopen ze op een permanente meerderheid.”
De Morgen: Arabisch protest slaat over naar vs parlement wisconin

Geef een reactie

Laatste reacties (12)