126

Den Haag speelt ‘Wie is de Mol?’

OM onderzocht: 'een of meer' fractieleiders zouden informatie uit Commissie Stiekem hebben gelekt ... Naam niet bekend, presidium doet voorstel aan Kamer voor onderzoekscommissie

Het is waarschijnlijk dat minstens één fractievoorzitter geheime informatie heeft gelekt uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), beter bekend als de Commissie Stiekem. Dat maakte het OM woensdagavond bekend. Het pikante onderzoek wordt nu overgedragen aan het presidium van de Tweede Kamer, onder leiding van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Alleen het parlement of het kabinet mag de Hoge Raad opdracht geven tot vervolging van (ex-)Kamerleden en (ex-)ministers, dat staat in de grondwet.

Ruim anderhalf jaar geleden werd aangifte gedaan wegens het vermoeden van lekken uit de commissie die de inlichtingendiensten moet controleren, nadat meerdere fractievoorzitters het vermoeden uitspraken dat een journalist van NRC Handelsblad in een artikel van 19 februari 2014 citeerde details, zoals de geheime datum van een CIVD-bijeenkomst en de mededeling van het hoofd van Militaire Inlichtingendienst MIVD, uit geheime notulen die alleen bij commissieleden bekend konden zijn. Dat de Rijksrecherche een onderzoek had iongesteld werd pas deze week bekend. Enkele fractievoorzitters zijn daarbij verhoord en belgegevens van fractievoorzitters werden onder de loep genomen. In tegenstelling tot de 1,8 miljoen metadata telefoongegevens die Nederlandse inlichtingendiensten aftapten van burgers, is niemand afgeluisterd.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg spreekt van een ‘een unieke en ernstige zaak‘. Donderdag zal er spoedberaad plaatsvinden.

Update donderdag 12:00 uur: Kamervoorzitter Van Miltenburg heeft zojuist een verklaring afgelegd na afloop van het presidium. Volgens de voorzitter is het presidium eendrachtig tot het besluit gekomen aan de Kamer voor te stellen een onderzoekscommissie in te stellen. De commissie is noodzakelijk, omdat door het Openbaar Ministerie geen inhoudelijke informatie is overgedragen over namen van een of meerdere personen die hebben gelekt. Van Miltenburg benadrukt dat de details van het dossier niet bekend zijn. Vandaag zal Van Miltenburg een brief naar de Kamer sturen met voorstellen voor de te nemen maatregelen, die brief komt in de loop van de avond. Uiterlijk volgende week zal de Kamer stemmen over de samenstelling en de opdracht van de onderzoekscommissie. 

Foto: screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (126)