26

Denemarken start opvangcentrum voor twijfelende extremisten

Hotline voor verontruste ouders ... Verbod op afreizen naar jihadstrijd

De Deense regering neemt een breed scala aan maatregelen om te voorkomen dat burgers geronseld worden door extremisten en afreizen naar Syrië of Irak om daar deel te nemen aan de jihad.


Denemarken kampt na België verhoudingsgewijs met het hoogste aantal jihadreizigers, vermoedelijk zo’n 100 Denen vechten in Syrië. De regering wil voorkomen dat dat er nog meer worden. Van lieden die afreizen naar Syrië of Irak om zich bij de strijd te voegen, wordt daarom het paspoort of de verblijfsvergunning afgenomen. Wie zich opgeeft om IS te gaan versterken loopt het risico zwaar gestraft te worden, zo kondigt de regering aan. 

Naast het invoeren van deze repressieve maatregelen voeren de Denen ook de preventie op. Zo wordt er een hulplijn gestart voor ouders die vrezen dat hun kind radicaliseert. Daarnaast wordt er een exit-centrum opgericht voor mensen die aan het extremistische milieu willen ontsnappen. Ze krijgen naast begeleiding ook hulp met scholing en het vinden van een baan.

Eerder opende Denemarken een soort rehabilitatiecentrum voor spijtoptanten die nog aan het front verkeren. Onder meer via Skype wordt getracht ze terug te halen.

Politiken: Regeringen vil oprette exit-center til ekstremister

Al Jazeera: Denmark introduces rehab for Syrian fighters

Video: Deense extremist ontpopt zich tot dubbelagent

Geef een reactie

Laatste reacties (26)