54

Derde van de wereldbevolking te dik

Bijna dertig procent van de wereld heeft overgewicht ... Obesitas net zo gevaarlijk als roken

Bijna een derde van de wereldbevolking is te dik. En niet één land is het de afgelopen jaren gelukt om daar wat aan te doen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de universiteit van Washington, die meer dan 1700 gezondheidsstudies uit 188 landen analyseerden en de resultaten publiceerden in The Lancet.
In Amerika is het probleem van overgewicht het grootst. Van de bijna twee miljard mensen met overgewicht wereldwijd is zo’n 13 procent Amerikaan. Ook blijkt dat in het Midden-Oosten en Noord-Afrika relatief het grootste deel van de bevolking te zwaar is: bijna 60 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen.

Hoe rijker, hoe dikker
Volgens de onderzoekers is er vaak een duidelijk verband te zien tussen welvaart en overgewicht. Hoe rijker mensen zijn, hoe groter de kans dat ze te veel wegen. Het internationale onderzoek naar overgewicht werd betaald door de stichting van oud-Microsoft-topman Bill Gates. Een van de speerpunten van de stichting is het verbeteren van de gezondheid over de hele wereld.

Vorige week waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog voor obesitas bij kinderen. ‘Onze kinderen worden steeds dikker’, zei WHO-chef Margaret Chan. ‘Sommige delen in de wereld eten zich letterlijk dood.’

Een van de oorzaken waardoor overgewicht laatste jaren zo toe is genomen is dat we steeds minder bewegen. Door technologische ontwikkelingen is alles altijd binnen handbereik. Vroeger bewogen mensen veelmeer, nu gebeurt bijna alles achter computers.

Ook in Nederland wordt overgewicht een steeds groter probleem. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 40 procent van de Nederlanders te dik is. Dertig procent van die veertig procent heeft matig overgewicht, tien procent van is veel te zwaar. Dat aantal neemt ook in Nederland niet af.

De laatste tijd gaan steeds vaker geluiden op dat obesitas net zo hard bestreden moet worden als roken. Overgewicht en ongezonde voeding staan samen met tabak en alcohol in de top drie belangrijkste oorzaken van ernstige ziektes en vroeg overlijden.

CC foto: Tony Alter 

Geef een reactie

Laatste reacties (54)