8

Derde van woningen met energielabel verbruikt te veel

Sinds 1 januari 2008 zijn eigenaren verplicht energielabel te verstrekken aan nieuwe huurders en kopers. Label vertelt wat woning gewoonlijk verbruikt.

Joop redactie – Van de bijna 1 miljoen Nederlandse woningen met een energielabel zou één op de drie fors minder energie kunnen verbruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Deze woningen vallen in energieklasse E, F of G. Dat betekent dat het energieverbruik relatief hoog is, maar dat er ook veel energiebesparende maatregelen mogelijk zijn.
Elf procent van de gelabelde woningen zit in klasse A++, A+, A of B. Deze woningen kunnen weinig meer besparen mogelijk. De grootste groep (56 procent) valt in de middenklassen C of D.

Sinds 1 januari 2008 zijn eigenaren van gebouwen verplicht om aan nieuwe huurders en kopers een energielabel te verstrekken. Dit label geeft inzicht in hoeveel energie een woning standaard verbruikt en mogelijke energiebesparende maatregelen.

Het aantal woningen met een energielabel verschilt sterk per provincie. In Zeeland heeft slechts 3 procent van de woningen een label, tegen bijna een kwart in Groningen.

Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er in Zeeland, in tegenstelling tot Groningen, relatief weinig wordt verhuisd. Daardoor vallen er minder woningen onder de verplichting tot labeling. In Zeeland staan bovendien relatief weinig huurhuizen. In 2008 heeft een aantal corporaties hun volledige woningbestand gelabeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)