Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Derde zorgorganisaties komt in problemen door bezuinigingen'

  •  
25-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Ziekenhuis_GerardStolk_300
Brancheorganisatie ActiZ trekt aan de bel ... Tempo van hervormen is voor de meeste zorginstellingen te hoog
Een op de drie zorgorganisaties zal in 2016 financieel in de problemen komen of zelfs over de kop gaan door de aangekondigde bezuinigingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen.
Ouderen en chronisch zieken moeten straks langer thuis blijven wonen, zorgtaken worden naar de gemeenten overgeheveld en de huishoudelijke hulp blijft alleen nog beschikbaar voor mensen die dit echt nodig hebben. ActiZ vraagt ruimte van de overheid om zich op deze veranderingen voor te bereiden:
De hervormingen die het kabinet wil doorvoeren, zijn begrijpelijk maar ook enorm ingrijpend en het tempo ligt te hoog. Daar moet een goed transitieplan voor komen waar alle relevante partijen bij betrokken zijn. Alleen dán kunnen we ervoor zorgen dat de zorg voor cliënten die dat echt nodig hebben, gewaarborgd blijft en medewerkers niet onnodig ontslagen hoeven te worden.
De brancheorganisatie heeft een agenda opgesteld om de overgang in goede banen te leiden. Daarin stelt ActiZ voor dat de overheid meer ruimte schept voor zorginstellingen om te experimenteren met bijvoorbeeld een vernieuwd zorgaanbod. De organisatie roept de overheid ook op om meerjarencontracten met zorginkopers af te sluiten. Daarnaast doet ActiZ een beroep op de overheid zorgmedewerkers voor te lichten over de veranderingen in hun sector en om bijvoorbeeld hulp te bieden bij de overgang naar ander werk als medewerkers hun baan verliezen.
Foto-cc: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.