5

Devil Hole, waar ebola-patiënten heen vluchten

Aangrijpende reportage uit een gehucht in Sierra Leone waar de gevreesde ziekte toeslaat

Een cameraploeg van het Britse Channel 4 maakte een stop in Devil Hole, een gehucht op een uur rijden van de hoofdstad Freetown. Ze zagen een man dood langs de weg liggen. Bezorgde inwoners wachtten op de hulpdienst die het lichaam komt ophalen. Dan blijken er nog twee ebola-patiënten te zijn. De cameraploeg ziet hen creperen, niemand kan iets doen. Waarschuwing, de reportage bevat schokkende beelden.


De ploeg was eigenlijk op weg naar het dorp Kwama nadat de hoofdonderwijzer daar alarm sloeg via sms. Er waren vier mensen overleden aan ebola. Het hele dorp, 1670 inwoners verdeeld over 199 huishoudens, zou drie weken lang in quarantaine geplaatst worden. De man wist zich geen raad. Hoe zouden ze aan eten moeten komen?

Onderweg stuitte de ploeg dus op het dodelijk slachtoffer, onder een boom in een gehucht met de naam Devil Hole Junction. De journalisten constateren dat de man aan de overzijde van de weg woonde. Hoe kwam hij bij die boom? Twee mannen hebben hem daar naar toe gesjouwd een handeling die vrijwel zeker tot besmetting leidt. De mannen zijn daarop de jungle in gevlucht uit angst in quarantaine te worden geplaatst. De ploeg filmt een patiënte die hulpeloos op de grond ligt. Niemand durft bij haar in de buurt te komen en hulpverleners zijn in geen velden of wegen te bekennen. De slachtofffers komen niet uit het gehucht maar uit een ander dorp. Ze zijn op de vlucht geslagen, weg van hun familie en vrienden, toen bleek dat ze mogelijk besmet waren. Dat vluchtgedrag komt veel voor en maakt de bestrijding nog moeilijker. 

De doden in het dorp Kwama blijken ook mensen van buiten. De onderwijzer verzekert dat alle veigheidsmaatregelen in acht zijn genomen. Niemand heeft de zieke lichamen aangeraakt. Nu moeten ze binnenshuis drie weken zien te overleven.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)