61

Dexia gered: ‘Kosten voor belastingbetaler’

Belgische tak van de bank/verzekeraar voor 4 miljard euro genationaliseerd ... Belgen voor 54 miljard garant voor schuldpapier ... Premier Leterme: Er was geen alternatief ... Krantencommentaren: Striktere regels voor banken

De Belgische tak van Dexia is nu voor honderd procent in handen van de staat. De raad van bestuur van de bank ging vannacht akkoord met de deal die werd aangeboden voor de Belgische, Franse en Luxemburgse regering, zo meldt onder andere NRC Handelsblad maandagochtend. België wordt voor 4 miljard euro de enige aandeelhouder van het Belgische deel. Daarnaast staat de regering garant voor 54 miljard euro aan schuldpapier van de Belgisch-Franse bankverzekeraar. Frankrijk en Luxemburg staan respectievelijk voor 33 en drie miljard garant.

Dexia raakte begin deze maand in de problemen na een slecht rapport van kredietbeoordelaar Moody’s. De bank heeft namelijk een bedrag van bijna 21 miljard euro uitstaan in Griekenland en andere probleemlanden. Een bankrun volgde, klanten haalden 300 miljoen euro weg en de bank dreigde om te vallen.

Het besluit om het Belgische deel van het concern te nationaliseren kwam vannacht na een marathonzitting van de raad van bestuur van Dexia, zo meldt de Belgische krant de Standaard. Demissionaire premier Leterme lichtte toe:

Dexia Bank is weggehaald uit een risicovolle omgeving. We hebben de aandelen voor 100 procent verworven. Spaarders en klanten kunnen dus voor 200 procent gerust zijn. Ook voor het personeel van de bank is de overname goed nieuws.

Volgens Leterme was er geen alternatief, meldt de Belgische publieke omroep VRT. Als Dexia niet was gered, dan zou de economische schade voor België niet te overzien zijn geweest, luidt de redenering. De premier is tevreden over de prijs (4 miljard euro) die de Belgische overheid heeft betaald. Deze som doet de schuld van het land zelf toenemen, maar Leterme ziet geen grote weerslag op de begroting voor de komende jaren. Aan de ene kant moet de staat rente betalen, maar aan de andere kant komt onder meer een dividendenstroom naar de begroting.

Ook de vakbonden zijn blij dat er een overeenkomst is gesloten, schrijft De Morgen. Het akkoord over Dexia zorgt eindelijk voor duidelijkheid voor de klanten, het personeel, de markten en de buitenwereld, zegt vakbondsafgevaardigde Luc Soete. De vakbonden zitten wel nog met vragen over de toekomst van het personeel bij Dexia holding, en bij de andere entiteiten van de financiële groep, zoals de verzekeringen en asset management.

De Belgische krantencommentaren zijn maandagochtend niet mals over de Dexiadeal. Ze erkennen dat de federale regering geen andere keus had dan Dexia te redden, maar wijzen erop dat de kosten voor de opruiming bij de belastingbetaler terechtkomen, aldus de Standaard. Verschillende commentatoren vinden ook dat de overheid de banken strikte regels moet opleggen.

Lees meer bij NRC: Leterme bevestigt: Belgische deel Dexia nu volledig in staatshanden

De Morgen: Vakbonden tevreden met oplossing Dexia

Standaard: Krantencommentaren: Slecht nieuws voor belastingbetaler

VRT: Leterme: Geld van de mensen was absolute prioriteit

Foto-cc: Ol.v!er

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (61)