Laatste update 22:18
73

Deze open brief aan Donald Trump gaat de hele wereld over: “Jij bent haatdragend, niet zij.”

stantonHij stond nog maar een paar uur op Facebook of tienduizenden mensen hadden hem al gelezen: de open brief aan de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, geschreven door de Amerikaanse journalist Brandon Stanton.

Stanton is niet zomaar een journalist. Hij is de maker van de populaire site ‘Humans of New York’, een project dat hij in 2010 startte met als doel 10.000 New Yorkers te fotograferen en aan het word te laten over hun leven. Zijn project werd een enorme hit en maakte hem wereldberoemd op internet.

De afgelopen jaren reisde Stanton naar twintig landen, waaronder Iran, Irak en Pakistan, om het beeld dat door de media van deze landen geschetst wordt te doorbreken en het echte verhaal te laten zien. Met zijn werk geeft hij het woord aan mensen die normaal niet gehoord worden. Maar deze maandag nam hij zelf het woord. Zijn brief aan Trump komt recht uit zijn hart, is kort en eenvoudig, maar juist daarom zo krachtig. En sinds hij de tekst maandagmiddag op Facebook zette is op social media al honderdduizenden keren gedeeld.

Lees hier de Nederlandse vertaling van Stantons open brief:

Mr. Trump,

Ik doe mijn uiterste best niet politiek te zijn. Ik heb geweigerd verschillende van je medekandidaten te interviewen. Ik wilde geen goodwill verspelen door partij te kiezen in deze omstreden verkiezingen. Ik dacht: “misschien is de timing niet goed”. Maar nu besef ik dat de timing altijd goed is. Want samen met miljoenen Amerikanen ben ik erachter gekomen dat protesteren tegen jou niet langer een politieke keuze is, maar een morele keuze.
Ik heb gezien hoe je racistische afbeeldingen retweette. Ik heb gezien hoe je racistische leugens retweette. Ik heb gezien hoe je 48 uur nodig had om je van de witte superioriteitsbeweging te distantiëren.
Ik heb gezien hoe je met plezier geweld aanmoedigt en belooft om de ‘kosten te vergoeden’ voor iedereen die uit jouw naam geweld pleegt. Ik heb gezien hoe je pleit voor marteling van de families van terroristen. Ik heb gezien hoe je vrolijk vertelde over het executeren van moslims met kogels gedrenkt in varkensbloed. Ik heb gezien hoe je vluchtelingen met slangen vergelijkt, en hoe je beweert dat ‘de Islam ons haat’.
Ik ben een journalist, meneer Trump. En de laatste twee jaar heb ik uitvoerige interviews gehouden met honderden Moslims op straat in Iran, Irak en Pakistan. Ik heb ook honderden Syrische en Irakese vluchtelingen geïnterviewd in zeven verschillende landen. En ik kan je dit zeggen: jij bent haatdragend, niet zij.
Wie goed heeft op gelet zal het niet toelaten hoe jij jezelf keer op keer in de markt zet. Jij verbindt niet. Jij bent niet ‘presidentieel’. Jij bent geen ‘slachtoffer’ van de haat die je nu al maanden met plezier voedt. Jij bent een man die vooroordelen en geweld aanmoedigt in het streven naar macht.
En hoewel je uitspraken de komende maanden ongetwijfeld van toon zullen veranderen de komende maanden, je zult altijd blijven wie je bent.
Hoogachtend,
Brandon Stanton

Beeld: Nyantha Shekar

Geef een reactie

Laatste reacties (73)