338

Dibi wil openheid over Beverwijkse politiedode

Update: OM: geen aanwijzingen dat dood gevolg is van politiegweld ... Turkse media: Nederlanders, leer van ons

Update: Het Openbaar Ministerie in Haarlem zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat dat Ihsan Gürz is overleden door politiegweld. Normaal gesproken doet het OM gedurende een lopend onderzoek geen uitspraken.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil van minister Opstelten inzage in het rapport over de dood van Ihsan Gürz (22) die overleed na arrestatie door de politie van Beverwijk. Volgens de vader van Gürz is hij overleden na mishandeling door agenten. Die verdenking heeft tot verontwaardiging in de Turkse media geleid over het politieoptreden en de ongeïnteresseerde houding van de Nederlandse media. Dibi zegt in Trouw:

 “Als een individu in handen van de overheid iets overkomt, dan maakt dat veel los. Ik ben bezorgd en vind dat we hier bovenop moeten zitten.

De hoofdredacteur van de Turkse krant Today’s Zaman, Bülent Keneş, spreekt zich uit tegen de ongeïnteresseerde houding van de Nederlandse media.

Tien jaar geleden vielen er in Turkije regelmatig doden in politiecellen schrijft hij. Ze werden toegeschreven aan het gedrag van de arrestanten zelf, meestal zelfmoord. Er waren 17.500 onopgeloste moorden waarbij de autoriteiten waarschijnlijk zelf betrokken waren.

De politie kon met dat soort verklaringen komen omdat ze geloofden dat niemand ze ooit zou straffen. Ze konden met die arrogantie weg komen omdat in die tijd de rechterlijke macht, een zwak ontwikkelde sociale maatschappij en de gemonopoliseerde media hen niet kritisch benaderden of uitdaagden. (…) Noch de media, noch de maatschappij waren gevoelig voor deze moorden. Vandaag de dag, kijkt Turkije met spijt en schaamte terug op die periode.

Bülent Keneş stelt dat Nederland een verkeerde richting uit gaat. Hij refereert aan de reacties die zijn krant van Nederlanders kreeg na publicatie van het verhaal over de politiedode.

“Het merendeel van die reacties laat zien dat racisme en xenofobie aan het toenemen zijn in Nederland. Sommigen verzekerden ons dat politie in een ontwikkeld land als Nederland nooit arrestanten zou martelen of mishandelen. Maar de meeste reacties staan bol van racisme en vreemdelingenhaat.

Als een land daar zo bol van staat, is het een illusie te denken dat de politie daar niet in meegaat, schrijft hij. 

Het wordt hoog tijd voor jullie, Nederlandse democraten en liberalen, om te onderzoeken wat er mis is met jullie land. Je moet niet wachten op 17.500 onopgeloste moorden en politiedoden voordat je daar vragen bij gaat stellen.

Today’s Zaman: Some recommendations for the Dutch

Eerder op Joop: Turkse media: ‘Nederlandse politie sloeg arrestant dood’

cc-foto: hans van egdom

Geef een reactie

Laatste reacties (338)