15

Diefstal digitale privé-foto’s wordt strafbaar

Justitie breidt wet uit: diefstal, heling gegevens uit computers strafbaar, heimelijk opnemen privé-gesprekken ook

Demissionair minister van Justitie gaat de wet computercriminaliteit aanscherpen. Het bemachtigen van niet-openbare gegevens uit iemands computer wordt strafbaar. Officieren van Justitie krijgen de bevoegdheid dergelijk materiaal van internet te verwijderen.

Enkele beruchte zaken, zoals de publicatie door de Telegraaf-media van gestolen privé-foto’s van een bekende presentatrice, maakten duidelijk dat de wet een aantal mazen kent. In het geval van de presentatrice was er volgens de wet geen sprake van diefstal omdat de foto’s niet echt van haar computer werden weggenomen maar gekopieerd. Haar buurman had zich via een wifi-netwerk toegang tot haar computer verschaft. Justitie kon niet bewijzen dat er sprake was van beveiliging. De dader kwam daarom weg met een werkstraf wegens belediging en schending auteursrecht.

Na aanpassing van de wet is het zonder toestemming bemachtigen en verspreiden van privé-materiaal strafbaar.

Het ministerie maakt bekend:

Medewerkers van bedrijven of instellingen die bijvoorbeeld opzettelijk persoonlijke gegevens van een bekende Nederlander uit een computer kopiëren om deze aan derden door te verkopen, kunnen daarvoor straks een gevangenisstraf krijgen van maximaal een jaar. Dit was al strafbaar voor medewerkers van aanbieders van telecommunicatienetwerken.

Ook de verkoop van andere privé-gegevens, zoals wachtwoorden, wordt strafbaar. En het verbod op het opnemen van privé-gesprekken, bijvoorbeeld door privé-detectives, wordt uitgebreid.

Nu is het bijvoorbeeld verboden om stiekem in een woning een gesprek op te nemen, als degene die het gesprek opneemt daar zelf niet aan deelneemt. Straks geldt het verbod ook voor de dader die wél gespreksdeelnemer is en die zonder toestemming opnames heeft gemaakt. Het Nederlands recht komt hiermee op één lijn met bestaande wettelijke regels in Frankrijk en Duitsland.  
Hirsch Ballin vindt het strafwaardig als je bijvoorbeeld als deelnemer aan een vertrouwelijk gesprek heimelijk opnamen maakt en die vervolgens op het internet zet om mensen te beschadigen. Daar komt een gevangenisstraf van maximaal een jaar op te staan. Overigens is het op kenbare wijze opnemen van gesprekken in de publieke ruimte niet strafbaar. Dat verandert niet door het wetsvoorstel.

Update: 21:40

BOF, de Digitale Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom keert zich tegen het voorstel. De ‘grenzeloze’ bevoegdheid om internet te censureren vindt zij te ver gaan. Onder een ‘strafbaar feit’ behoort ook de auteursrechtinbreuk en dat kan volgens BOF iedereen overkomen. Het voorstel is voor advies naar verschillende instanties gestuurd.

Ministerie van Justitie: Heling van computergegevens wordt strafbaar

cc-foto: Drew Ressler Pamela Anderson was de eerste beroemdheid van wie een gestolen sex-tape via internet werd verspreid

Geef een reactie

Laatste reacties (15)