Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dieren en planten migreren door opwarming Aarde

  •  
19-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
544 keer bekeken
  •  
freddy_300.jpg
Noord- en Zuidpool populaire bestemmingen bij zeer langzame trek
Dieren en planten verplaatsen zich naar koelere gebieden nu de Aarde steeds verder opwarmt. Soorten die richting polen trekken doen het goed, dieren en planten die ter verkoeling de hoogte opzoeken leggen het af tegen de klimaatverandering.
Ecologen onderzochten de verplaatsing van 1376 dier- en plantensoorten over de afgelopen veertig jaar. 
De Volkskrant schrijft: 
De verplaatsingen blijken gemiddeld bijna 17 kilometer per decennium te bedragen, steeds weg van de evenaar. Dat is volgens de onderzoekers driemaal sneller dan tot nog toe werd aangenomen, en lijkt wel ongeveer voldoende om temperatuurstijgingen voor te blijven.
Bij soorten die het hogerop zoeken is de aanpassing minder succesvol. Zij verplaatsen zich gemiddeld 11 meter per jaar en dat is niet genoeg om aan de temperatuurverandering te ontsnappen.
De resultaten zijn gemiddelden. Per soort kunnen de verplaatsingen veel groter zijn en dat leidt tot onrust, constateert een ecoloog in de krant: “Achterblijvers moeten opeens met vlotte indringers uit het zuiden concurreren.” 
RTEmagicC_freddy-620_496.jpg
cc-foto:  Norm Townsend

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.