Laatste update 12:05
10

Dierenbescherming staakt inspecties paardenmarkten vanwege intimidaties handelaren

De Dierenbescherming gaat niet langer paardenmarkten af om daar voorvallen van dierenmishandeling op te sporen. Dat maakt de organisatie bekend bij de start van het nieuwe seizoen voor paardenmarkten.

We zien ons hiertoe gedwongen omdat het voor onze medewerkers en vrijwilligers niet langer veilig is om op de markten aanwezig te zijn. Ging het in het begin nog om verbaal geweld van een aantal handelaren, de laatste tijd was het fysiek geworden. (…) Wij vinden het niet langer verantwoord om onze medewerkers aan bovengenoemde risico’s bloot te stellen en zien ons dus gedwongen te stoppen met het zelf bezoeken en in beeld brengen van paardenmarkten. Dit is geen overwinning voor de kwaadwillende handelaren, maar dwingt ons wel onze aanpak aan te passen.

De dierenbeschermers legden eerder dit jaar grove misstanden vast op video. Dat leidde onder meer tot Kamervragen.

De groeiende kritische belangstelling voor het welzijn van de paarden op de markten resulteerde er helaas ook in dat er door sommige paardenhandelaren een steeds dreigendere en agressieve houding werd aangenomen richting medewerkers van de Dierenbescherming. Van verbale dreigingen en agressieve lichaamstaal in het begin, naar spugen, klappen op de rug, met de vuisten dreigen en met paarden op ze in proberen te lopen aan het eind.

De organisatie kondigt aan zich voortaan te richten op ‘het wereldje’ rond de paardenmarkten waar de misstanden ook plaatsvinden. Het publiek wordt geadviseerd bij mishandelingen en andere kwalijke zaken de paardenhandelaren niet zelf te benaderen maar direct het landelijk meldpunt te waarschuwen.

Aangifte doen van de intimidatiepraktijken heeft weinig zin, verklaart een woordvoerder tegenover de NOS:

De Dierenbescherming heeft geen aangifte gedaan bij de politie van de bedreigingen. “Daar hebben we natuurlijk over nagedacht, maar de bewijzen zijn volgens ons niet goed genoeg in beeld gebracht. Het kost ons dan gewoon te veel tijd. En de kans op succes is klein. De ervaring van een eerdere aangifte door Eyes on Animals- met beter bewijsmateriaal dan wij hebben – heeft ons dat geleerd. Het is ook ontzettend moeilijk. Als een paard op je inloopt, is dat dan bewust ja of nee? Daar willen we onze tijd dus niet mee verdoen.”

De paardenhandelaren ontkennen de misstanden en intimidatie.

Eerder op Joop: Maak een einde aan de wetteloosheid op Nederlandse paardenmarkten

Cameraploeg bedreigd op paardenmarkt Zuidlaren

Geef een reactie

Laatste reacties (10)