24

Dierenliefde: Honden houden echt van mensen

Wetenschappers meten liefdeshormoon tijdens experiment

Onderzoekers hebben ontdekt dat honden die met mensen spelen het oxytocine aanmaken, een stof die gevoelens van vreugde veroorzaakt bij sociale contacten en wel wordt gezien als het liefdeshormoon. De liefde is niet altijd wederkerig, een soortgelijk effect treedt slechts bij een op de drie mensen op.


Aan de Claremont Graduate University in Californië verrichtten onderzoekers metingen met bloedmonsters om te zien of de liefdesstof wordt aangemaakt als dieren met elkaar of met mensen contact hebben. Uit de experimenten werd duidelijk dat dieren het hormoon aanmaken als ze met elkaar of met mensen spelen.

Hondenliefhebbers
Bij 100 mensen werd bloed afgenomen en vervolgens werden ze in een kamer gelaten om gedurende een kwartier met een kat of hond te spelen. Daarna werd een nieuw monster genomen. Bij zo’n 30 procent van de deelnemers bleek het oxytocine-gehalte toegenomen. Bij personen die ooit een hond hadden nam dat vaker toe dan bij mensen die een kat of geen huisdieren hadden gehad.

Dieren maken ook oxytocine aan als verschillende soorten met elkaar spelen. Er werden in een opvangcenturm metingen verricht bij een jonge reu en een jonge bok die al langer met elkaar bevriend zijn en vaak spelen. Na een speelpartij waarbij ze elkaar najaagden en stoeiden werd bij de hond een toename van 48 procent in het oxytocine-gehalte geconstateerd, een teken dat de hond erg gesteld was op de bok. Bij de bok was het resultaat opzienbarender, een toename van maar liefst 210 procent. Professor Paul Zak:

De enige keer dat ik zo’n toename van oxytocine bij mensen heb waargenomen is als iemand een geliefde ziet of met veel vriendelijkheid wordt overladen.

De bok leek kortom smoorverliefd op de hond. Hoe het zit met apenliefde vermeldt het verhaal niet.

Video: Een in de steek gelaten hond verandert van agressief naar knuffelig na redding

(2012)

Geef een reactie

Laatste reacties (24)