17

Dijsselbloem: banken moeten meer geld in kas hebben

'Ook moet er een maximum komen voor bonussen van bankiers', zegt minister van Financiën ... VVD en CDA sceptisch

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil nooit meer een nationalisatie zoals bij SNS Reaal. Daarom vindt hij dat grote banken meer reserves moeten aanleggen.

In de Kamer zei Dijsselbleom dat alle banken aan de Europese eisen moeten voldoen, maar dat de zogenoemde systeembanken; Rabobank, ING, ABN Amro en SNS nog meer geld in kas moeten hebben.

De VVD en het CDA zijn sceptisch over zijn voorstel. De VVD houdt zijn hart vast en is bang dat de scherpe eisen de concurrentiepositie van Nederland schaden. Het CDA benadrukte in het debat dat banken nu al krap bij kas zitten en straks nog minder geld zullen hebben om uit te lenen.

Dijselbloem wil zijn plannen toch doorzetten. Ook wil hij een wettelijk maximum voor bonussen van bankiers. Donderdag herhaalde hij nog eens zijn kritiek op de cao’s bij banken. “Ik ga er niet over, maar alsnog vind ik ze veel te ruim.”

NOS: Dijsselbloem wil meer bankreserves

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)