37

Dijsselbloem en Varoufakis bijna op de vuist

Handgemeen tussen Nederlandse en Griekse minister van Financiën ternauwernood voorkomen

Dat het contact tussen minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem en de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoukafis nooit soepel is verlopen, is de afgelopen maanden breed uitgemeten in de media. HumorTV maakte er nog een hilarische parodie over die zelfs in Griekenland een hit werd. Maar nu blijkt dat dat de rapbattle van HumorTV er niet eens zo ver naast zat en dat het bijna op een échte battle is uitgelopen. Er is er op het nippertje een handgemeen tussen de twee politici voorkomen.

Dat schrijf althans de Franse Libération-journalist Jean Quatremer op zijn weblog.

Op de vuist
Volgens Quatremer waren Dijsselbloem en Varoufakis bijna op de vuist gegaan op 16 februari in Brussel, vlak voor een bijeenkomst van de Eurogroep waar ook de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici aanwezig was.

De inmiddels opgestapte Griekse minister van Financiën heeft het gerucht destijds pertinent onjuist verklaard. En ook Dijsselbloem ontkende in de Financial Times dat het bijna op een handgemeen was uitgelopen. En omdat de Libération journalist Quatremer het verhaal niet hard kon maken, besloot hij er verder niet over te publiceren.

Maar inmiddels heeft de Franse journalist tóch een bron gevonden, schrijft hij. En die bron is niet de minste ook. Tijdens het maken van een documentaire over Griekenland na de schuldencrisis hield hij een interview met niemand minder dan de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici die destijds bij de gesprekken tussen Varoufakis en Dijsselbloem aanwezig was. Ook op de dag van het vermeende handgemeen.

Op camera bevestigd
En Moscovici bevestigt nu op camera hoe hij ternauwernood heeft weten te voorkomen dat de twee ministers elkaar te lijf gingen. De Europese Commissaris vertelt hoe Dijsselbloem en Varoufakis ruzie kregen over twee documenten waarover onduidelijkheid was en hoe die ruzie uit de hand liep:

We gingen de vergadering in er was meteen fysieke spanning tussen Dijsselbloem en Varoufakis. Ze gingen elkaar bijna te lijf en maakten elkaar uit voor leugenaar. Ik moest tussen beiden komen om een handgemeen te voorkomen. Ik slaagde erin om ze uit elkaar te houden, maar ik ben er niet in geslaagd om ze weer bij elkaar te brengen. En sindsdien hebben ze elkaar nooit meer in het echt gesproken.

De documentaire ‘Grèce, le jour d’après’ van de Franse journalist Jean Quatremer wordt op 20 oktober op de zender ARTE uitgezonden.

Kijk hier naar de Spitbattle van HumorTV:

Geef een reactie

Laatste reacties (37)