33

‘Dijsselbloem gaat eurogroep leiden’

Gezelschap bestaat uit alle ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd ... Centrale rol in het oplossen van de crisis

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wordt toch de nieuwe voorzitter van de eurogroep. Op 21 januari zal hij worden verkozen, dat meldt het Duitse Handelsblatt. Er zou al langer sprake zijn van een benoeming van de Nederlander, maar er gingen geruchten dat Frankrijk bezwaren had. De woordvoerder van de minister en de Rijksvoorlichtingsdienst heeft volgehouden dat Dijsselbloem nooit benaderd is en wil daarom de aanstelling nog niet bevestigen.

De eurogroep bestaat uit alle ministers van Financiën van de zeventien landen die de euro hebben ingevoerd. De Luxemburgse Jean-Claude Juncker was vanaf 2005 voorzitter, maar dit jaar zal er een wisseling plaatsvinden.

De Nederlandse minister werd vooral door Duitsland gezien als een uitstekende kandidaat. Verder moest de nieuwe voorzitter uit een financieel stabiele eurostaat moeten komen. Nederland voldoet aan die eis. Dijsselbloem staat voor een lastige taak, hij krijgt een centrale rol in het oplossen van de crisis.

Dijsselbloem zal deze week afreizen naar Brussel, Luxemburg, Rome en Parijs om de andere ministers te ontmoeten. De reis werd eerder gepresenteerd als een algemene kennismakingsbezoek, maar nu hij zo goed als zeker de nieuwe eurogroep-voorzitter gaat worden, wordt de reis steeds meer als in verband gebracht met zijn aanstelling.

NRC: ‘Dijsselbloem wordt voorzitter eurogroep’

Geef een reactie

Laatste reacties (33)