113

Dijsselbloem: ‘Nationalisatie SNS was onvermijdelijk’

Update: Topman Sjoerd van Keulen legt al zijn functies neer ... VVD en PvdA willen een hoorzitting waarin DNB zich verantwoordt ... Stresstest voor banken niet adequaat ... Eerste Kamer aan zet voor terugvorderen SNS-bonussen

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) wil het makkelijker maken om banken ‘uit elkaar te trekken’. Zo moet voorkomen worden dat banken als SNS Reaal genationaliseerd moeten worden. Nationalisatie was volgens Dijsselbloem onvermijdelijk omdat SNS zo’n verwerven geheel was van verschillende bedrijfstakken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In Buitenhof gaf Dijsselbloem een openhartig interview over de redding van SNS Reaal. Met duidelijke taal legde hij de technische termen van de operatie uit. De bank failliet laten gaan of financieel ondersteunen van de vastgoedtak zou niet helpen.

Ook geeft Dijsselbloem toe dat is gebleken dat de stresstest voor banken ‘niet adequaat’ genoeg is om problemen aan het licht te brengen. Daarbij bevestigde hij de opvatting die in Brussel heerst:

Wat de banken betreft zijn we geen haar beter dan Zuid Europa.”

Hij is blij met de interventiewet die de overheid de mogelijkheid geeft in te grijpen bij banken die in de problemen raken. Zaterdag bleek dat de Rekenkamer niet de mogelijkheid had om het toezicht van de Nederlandsche Bank op SNS Reaal te controleren. Dijsselbloem wil de Rekenkamer voortaan dat toezicht geven. De interventiewet is dan ook aan een evaluatie toe meent de minister. Ook moet het volgens hem makkelijker worden om op bedrijfsniveau in te grijpen en niet pas als het hele bankwezen in de problemen is geraakt.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom zei bij Eva Jinek op Zondag dat de bonussen van de top van SNS Reaal teruggehaald moeten worden. Dijsselbloem wil dat ook wel, maar zei daarvoor niet de instrumenten te hebben. De nieuwe wet die dit mogelijk moet maken ligt nog bij de Eerste Kamer.

Update 20.05 uur
Oud-topman van SNS Reaal Sjoerd van Keulen legt per direct al zijn functies neer. Tegen de NOS vertelde hij dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren aan de organisatie voor de discussie die over hem is ontstaan. Hij trekt zich onder meer terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre.

Update 22.24 uur

VVD en PvdA willen een hoorzitting waarin DNB zich verantwoordt. VVD-Kamerlid Harbers zegt daarover in NRC:

Als een grote bank ten onder gaat in Nederland, is het reëel om met de toezichthouder te spreken. Het gaat mij niet om schuldigen aan te wijzen. Er is een enorm ingrijpend besluit genomen wat veel geld kost. Dan kan je niet over één nacht ijs gaan, dan moet je van elkaar leren hoe het zover heeft kunnen komen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (113)