Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dikt NRC verhaal over plagiaat op universiteiten aan?

  •  
11-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
193 keer bekeken
  •  
Flickr_NRC_MarcoDerksen_300
Update: NRC reageert. Dagblad verzint spreekverbod voor medewerkers TU Delft?
Een verhaal in het NRC Handelsblad van zaterdag over plagiaat aan universiteiten lijkt flink opgeklopt te zijn. Een zaak aan de TU Delft wordt aangehaald om aan te tonen dat universiteiten laks zijn in het opsporen van plagiaat en het bestraffen daarvan. Medewerkers van de universiteit zouden volgens NRC per e-mail gewaarschuwd zijn voor het artikel en gemaand zijn niet met de pers te spreken. Dat klinkt nogal dictatoriaal, maar NRC toont niet de e-mail aan het personeel. De bewuste mail heeft zijn weg ook naar Joop gevonden. Een spreekverbod? Oordeel zelf.
“Personeel van de universiteit is per mail gewaarschuwd voor de publicatie, en gemaand niet met de pers te spreken.”
De mail aan het personeel:
Beste collega’s, Morgen verschijnt er een artikel in het NRC waarin wij genoemd worden met een oude (afgesloten) plagiaat zaak. Graag brengen we dit alvast onder jullie aandacht zodat jullie voorbereid zijn.
Woordvoering is opgepakt door onze perswoordvoerders van M&C Centraal te bereiken op
Update 15.15
NRC Handelsblad reageert op dit bericht van Joop:
Het bericht in NRC baseren we op een heel andere mail die jullie nu afdrukken. De tekst staat hieronder, ik heb de naam van de afzender hier weggelaten wegens herkenbaarheid.
Beste collega’s, Morgen verschijnt er in het NRC een artikel over de (Budantseva) plagiaat kwestie. Mijn verzoek aan jullie is, als jullie benaderd worden, niet te reageren en door te verwijzen naar M&C centraal (Mevrouw K. Colet, K.Collet@tudelft.nl, tel: +31 (0)15 27 85408). Hartelijke groet, ”
Een ‘verzoek’ is toch iets anders dan een ‘vermaning’.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.